Tekst objavljen: 16.11.2012 13:55        


Gradonačelnik francuskog grada Sevrana Stefan Gatinjon, koji je stupio u štrajk glađu tražeći od vlade vanrednu pomoć za svoju opštinu, okončao je svoj protest. Naime, nakon gradonačelnikovog sedmodnevnog štrajka, vlada je obećala da će ispuniti njegove zahteve.

Gradonačelnik štrajkom spasio svoj grad

- Žao mi je što su stvari otišle toliko daleko, ali to je bilo neophodno - rekao je Gatinjon, spakovavši šator u kome je šest noći spavao na ulici ispred zgrade parlamenta.

Francuski parlament izglasao je povećanje dotacija za urbani razvoj za 50 odsto u korist 100 najsiromasnijih opština, što će značiti povećanje sredstava u te svrhe sa 50 na 75 miliona evra. Gradu Sevranu je iz usvojenog paketa ponuđeno samo 50 hiljada evra, umesto traženih pet miliona evra, te je zbog toga gradonačelnik rešio da istraje u svom protestu.
Gradonačelnik Sevrana, siromašnog gradića nedaleko od Pariza, tražio je od vlasti pomoć od pet miliona evra za svoju opštinu, navodeći da je ekonomska kriza dovela Sevran i desetine drugih takvih gradova do ivice propasti.

- Mi ne tražimo jednakost. Bogati će uvek biti bogati i to je u redu, ali želimo da budemo bar malo manje siromašni - kazao je Gatinjon, dodavši da njegovi sugrađani samo pokušavaju da održe "glavu iznad vode" i da ne traže ništa više od toga.

Iako francuska vlada pokušava da drastično smanji deficit u skladu sa širim naporima u cilju okončanja dužničke krize koja već tri godine muči Evropu, parlament je ove nedelje odobrio budžetski paket kojim će povećati pomoć najsiromašnijim gradovima.


 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Francuska ekonomska kriza štrajk

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana