Tekst objavljen: 25.02.2013 9:50        


Struja neće poskupeti pre kraja grejne sezone jer je očigledno da grejanje na električnu energiju mora da ode u istorju, ali je očigledno i da građanima država mora da ostavi vremena do sledeće zime da se snađu i pređu na ugalj, drva ...

Grejanje na struju odlazi u istoriju?

Struja je svugde najskuplji energent, malo gde se u Evropi domaćinstva greju na električnu energiju, pa tako mora biti i u Srbiji i tako će verovatno i biti, ali je skoro izvesno da se cene neće podizati tokom zime a mnoga domaćinstva ostvljeni da se smrzavaju jer alternativu nemaju . Upravo je zbog toga odleženo i usvajanje novog tarifnog sistema a time i poskupljenje.

Priča o skoku cene struje se, naravno, nastavlja, a i dalje će se nagađati kada će se on tačno desiti i koliko će u procentima i novcu precizno, iznositi. Naime, najavljeno je, a to je više puta ponovila i ministarka energetike Zorana Mihajlović, da će struja biti skuplja od 10 do 12 posto i da će kilovat poskupeti, najverovatnije, u aprilu.

Prema nezvaničnim saznanjima, predlogom koji je pripremila Agencija predviđeno je domaćinstva u najskuplju, crvenu zonu ulaze sa potrošenih 1.200 umesto 1.600 kilovat-sati mesečno, dok bi noćna tarifa u crvenoj zoni bila tri, umesto četiri puta jeftinija od dnevne. To bi, prema okvirnoj računici, povećalo račune onima troše 1.800 kilovat-sati mesečno za oko 2.000 dinara, na račun koji je inače iznosio oko 10.000 dinara.

Prema rečima stručnjaka, pomeranje granica između plave i crvene zone je ozbiljan signal potrošačima sa velikom potrošnjom da pređu na drugi izvor energije i poprave izolaciju u kući.

Prelazak na drugi izvor energije za grejanje, kao što je centralno grejanje ili kotlove na gas ili biomasu, međutim, iziskuje dodatne troškove za vlasnika, koji mogu iznositi od hiljadu-dve do čak 5.000 evra, u zavisnosti od toga da li u ulici već postoji gasna mreža ili centralno grejanje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Drasko Djenovic 26.02.2013 8:17

    Sve je ovo OK ali bi neko morao da kaze gde bi te kotlarnice trebalo da budu kada su se u mnogim zgradama u Beogradu vesernice i sl prostorije pretvorile u stanove jos 1980-tih, kada mnoge zgrade nemaju liftove pa je neizvodljivo nositi cvrsta goriva na recimo 3-4 sprat bez lifta a da ne kazem da su neretko i podrumi neupotrebljivi ukoliko uopste i postoje pa se ne mogu skladistiti energenti za grejanje. I da ne bude zabune - u mnogim naseljima i ne postoji centralnoi grejanje ili gas.
    S druge strane nama su nudili uvodjenje gasa po ceni od 5.000 evra - do stana. Dok se kupe novi uredjaji i sl to bi verovatno izaslo ukupno na 7-8.000 po stanu. Na to treba placati gas koji je takodje skup i neretko loseg kvaliteta sto se vidi iz cinjenice da mnogi korisnici po Vojvodini odustaju od gasa.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena grejanja grejanje skupo grejanje cena struje skupa struja račun za struju energetika potrošači Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana