Tekst objavljen: 18.04.2013 7:46        


Država Srbija je vlasnik 1.300 preduzeća koja i pored subvencija od preko 800 miliona evra i dalje prave gubitke od milijardu evra godišnje. Ovi podaci govore da je država loš poslodavac, a dosadašnja praksa pokazuje da politička elita nema nameru da menja način upravljanja.

Gubitašima damo milione da izgube milijarde

I pored predizbornih obećanja, listom svih političkih stranaka u Srbiji, da će nakon njihovog dolaska na vlast uslediti departizacija javnih preduzeća, realnost je pokazala da su ona bila i ostala predmet podele partijskog plena. Tako politizovana i neefikasna, košta puno i državu i privredu.

Direktor ITM grupe Toplica Spasojević kao ključni problem ističe veliki uticaj politike na poslovanje i strateške odluke, ali pre svega korišćenje javnih preduzeća za očuvanje standarda građana. - Njihova funkcija se vidi za vreme predizborne kampanje, kada se zamrznu cene njihovih usluga ili se one i ne dižu zarad kupovine socijalnog mira. Rezultat je dubioza u koju su ta preduzeća upala. Ako država hoće da imaju socijalnu funkciju, neka to plati iz budžeta - kaže Spasojević.
U preduzećima u vlasništvu države zaposleno je 280.000 ljudi, ukupni gubici ovih firmi za 2011. su milijardu evra, odnosno oko deset odsto BDP.

Stručnjak Svetske banke Duško Vasiljević ocenjuje je da su problemi u poslovanju javnih preduzeća najčešće povezani s problemima u upravljanju, jer se na njima prelama više ciljeva, za razliku od privatnih preduzeća gde je cilj samo maksimizacija profita.

- Kod javnih preduzeća, uloga države je da ostvaruje profit, ali te firme su i instrument za sprovođenje javnih politika. Problem predstavlja podela odgovornosti nad javnim preduzećima među raznim ministarstvima i agencijama, uplitanje politike u njihovo poslovanje, slaba upravljačka tela i nedostatak odgovornosti za postignute rezultate - navodi Vasiljević.

Direktor strategije u PTT Srbije Željko Ivanji upozorava da na odgovornim funkcijama država često postavlja nestručan kadar i da se takva praksa primenjuje od izbora članova upravnih odbora pa do menadžera.

- Srbija je na jako slabom mestu po pouzdanosti menadžmenta, a još manji nivo znanja imaju članovi različitih organa vlade. U preduzećima, pre svega, treba obezbediti nezavisnost nadzornih odbora koji kontrolišu rad menadžmenta kako bi mogli da odbiju pritiske vlade - navodi Ivanji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija javna preduzeća državna preduzeća gubitaši

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana