Tekst objavljen: 31.10.2012 7:15        


Smanjivanje javnog duga, obaranje manjka u državnoj kasi i spuštanje cena - prvi su zadaci sa kojima bi srpska vlada trebalo da se izbori tokom 2013. Od toga uveliko zavisi kako će funkcionisati srpska privreda, ali i kako ćemo živeti narednih decenija upozoravaju predstavnici vlasti ali i finansijskog sektora i privrede.

Izronićemo, samo da zadržimo dah još godinu dana

RAST CENA

U narednim mesecima očekuje se dalji rast cena. Tek u drugom tromesečju 2013. uslediće njihov pad i povratak u zacrtane granice do najviše 5,5 odsto, kaže Jorgovanka Tabaković, guverner NBS.

Kada je reč o finansijskoj stabilnosti, guverner NBS ističe da ona može da se postigne samo dobrom saradnjom monetarne i fiskalne politike.

Guverner NBS potvrdila je i da će ova institucija i dalje voditi politiku plivajućeg deviznog kursa, jer je to jedini način da Srbija funkcioniše kao tržišna privreda. - Svi oni koji žele da uživo eksperimentišu na tržištu Srbije i sa merama NBS, mogli bi da budu iznenađeni - poručuje Tabakovićeva.

ZADUŽIVANJE

-Misija MMF na pregovore u Srbiju dolazi u novembru. To je prva faza procesa koji će imati dva koraka - kaže Bogdan Lisovolik, stalni predstavnik MMF za Srbiju, i dodaje da "Fond nije u potpunosti ocenio sve mere koje je preduzela nova vlada"

Prema njegovim rečima, pod uslovom da predstavnici MMF sa Vladom Srbije postignu dovoljan nivo saglasnosti, postoji dobra šansa da druga misija bude uspešna.

I ministar Dinkić, bar prema najavama, ne računa da je potrebno od Fonda zatražiti i finansijsku pomoć.

- Dolazak MMF-a u Srbiju signal je da je za 2013. godinu urađen dobar budžet. Srbija ima dovoljno novca da se finansira i bez pomoći Fonda. U novembru će se pojaviti emisija evroobveznica od 500 miliona dolara, čime će naša zemlja što se tiče finansiranja biti mirna do proleća. Očekujem da uskoro otputujem u Moskvu, da imam razgovore sa ruskim ministrom finansija i konkretizujem kreditni aranžman oko kojeg su se dogovorili predsednici Putin i Nikolić - kaže Dinkić.


JAVNI DUG

- Neophodna je prodaja dela državne imovine i smanjivanje duga kroz prihode od privatizacije - kaže ministar Dinkić.

Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta Srbije, pak, ističe da će javni dug u ovoj godini dostići 65 odsto, a kada bi se tu uračunala i siva ekonomija, dug bi bio tek nešto niži: 60 procenata od BDP.

KREDITI

Predsednik Izvršnog odbora Rajfajzen banke Oliver Regl izjavio je da nepovoljno ekonomsko okruženje utiče i na poslovanje banaka, pre svega kroz povećanje broja problematičnih kredita.

- Pitanje je da li je nivo problematičnih kredita od oko 20 odsto prava slika jer neke banke još nisu voljne da priznaju sve loše kredite, što bi moglo da dodatno uveća taj procenat - ukazuje Regl.

Privrednici ističu da je problem kod zaduživanja i nedostatak odgovarajuće ponude, prekratki rokovi otplate i previsoka kamatna stopa.

Miodrag Kostić, vlasnik "MK grupe", ističe da banke nemaju kome da daju kredite. - Borimo se sa ročnošću i visinom kamatne stope. Kredit sa rokom otplate od 15 godina ne može da se dobije, jer su rizici preveliki. Uz to, jasna je povika mojih kolega zbog kursa dinara, jer bi ih značajniji porast evra posekao kao mač - kaže Kostić.


STRANE INVESTICIJE

- Ruska kompanija Uralvagonzavod je izrazila interes da napravi tehnički sporazum sa Vladom Srbije i pokuša da pokrene deo proizvodnje u Železari Smederevo i pre nego što dostavi konačnu ponudu - precizirao je ministar Dinkić.

On je najavio da bi najkasnije do januara trebalo da bude napravljen Nacrt međudržavnog sporazuma sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a da ugovori budu konkretizovani i sprovedeni u delo najkasnije do kraja marta naredne godine.

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković ističe da se u 2013. očekuje neto priliv stranih direktnih investicija od 1,2 milijarde evra, pre svega u energetski sektor.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rast cena krediti investicije dug države ekonomska kriza država Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana