Tekst objavljen: 29.07.2013 18:00        


Bonitetska kuća Fič potvrdila je kreditni rejting Srbije "BB minus s negativnim izgledima". Zadržavanje rejtinga Srbije na nepromenjenom nivou delom je odraz neizvesnosti stanja javnih finasnija, brzog rasta javnog duga, krhkog ekonomskog oporavka, i neizvesnosti aranžmana s Međunarodnom monetarnim fondom (MMF).

Kreditni rejting Srbije BB minus, evo i zašto

Nivo rejtinga Srbije, prema Fiču, podržavaju visok nivo prihoda po stanovniku, vrhunski obučena radna snaga, poboljšanje uslova poslovanja i odluka EU da otvori pregovore o članstvu sa Srbijom.

Fič je naveo da očekuje da će manjak u državnom budžetu Srbije ove godine biti blizu šest odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a da će deficit u 2014. biti oko pet odsto BDP.

Očekuje se i da će javni dug Srbije dostići 65 odsto BDP do 2014. godine, piše u izveštaju i dodaje se da je kretanje javnog duga ostetljivo na kretanje kursa pošto je 81,5 odsto duga u stranoj valuti.

Fič očekuje da će se deficit tekućeg platnog bilansa smanjiti na 7,1 odsto BDP krajem 2013. godine zahvaljujući rastu izvoza Srbije.

Navodi se i da se nakon pada BDP Srbije od 1,6 odsto u 2012. godini ove godine očekuje rast od dva procenta i nastavak blagog rasta, srednjoročno posmatrano. Ističe se da procene kretanje BDP Srbije u velikoj meri zavise od automobilske industrije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomija rejting Srbije rejting agencije rejting kreditni rejting Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana