Tekst objavljen: 22.07.2013 8:30        


Život prosečnog čoveka u Srbiji sve više nalikuje na staru šalu: „Zarađujem 350 evra mesečno, a trošim 500. Odakle mi onih 150, pojma nemam“. U banke se ulazi uglavnom da se plate računi i, eventualno, podigne neki kredit za refinansiranje.

Kriza muči i bankare: Potrošačke kredite niko neće

Subvencionisanih stambenih kredita, koji su u ovo doba godine obično uveliko „rasprodati“ sada još ima na raspolaganju. Građevinska direkcija Srbije ima čak i „letnju akciju“ u kojoj daje beskamatnu pozajmicu, u visini PDV, kupcima prvih stanova u „Stepi“.

- Ne pamtim da nam je neko u skorije vreme tražio potrošački kredit - kaže savetnik za kredite u jednoj banci.

 - Kamatne stope na te zajmove u pojedinim slučajevima su veće nego za gotovinu, a to nikada nije bilo. Za subvencionisani stambeni zajam još se raspituje poneki bračni par podstanara. Ali, uglavnom sve zanima keš kredit i to takav da se delimično otplate postojeći dugovi i da, ako je moguće, još nešto „pretekne“.

Brojevi su neumoljivi. Iako iznos odobrenih kredita simbolično raste, stanovništvo je ukupno zaduženo čak 601,9 milijardi dinara. Po „glavi“ zaposlenog to je 354.058 dinara, odnosno oko 3.105 evra. A prosečna plata je svega deseti deo te sume.

Stanovništvo je na kraju juna bilo zaduženo dve milijarde više nego početkom godine, ali čak 221 milijardu više u odnosu na pretkriznu 2008. godinu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija ekonomska kriza zaduženost prezaduženost klijenti banke klijent banke banke krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana