Tekst objavljen: 30.07.2013 11:00        


U slučaju da do 23. avgusta Vlada Srbije, odnosno Ministarstvo energetike, ne dodeli adekvatnu lokaciju na kojoj bi prema ranije postignutom sporazumu kompanija Securum Equity Partners izgradila najveći solarni park na svetu, advokati te kompanije će pred međunarodnim sudovima pokrenuti tužbu za nadoknadu štete u iznosu od 160 miliona evra. 

Mrak: Umesto solarnog parka tužba od 160 mil. evra

Kako objašnjava Igor Vukmirović, direktor Onegiga Solar Park Incubator, firme registrovane u Srbiji, koju je formirala američka kompanija Securum Equity Partners za potrebe izgradnje solarnog parka u našoj zemlji, "Onegiga treba da izgradi solarni park ukupne instalisane snage od 1.000 megavati, na površini od tri hiljade hektara".

- Celokupna investicija je vredna 1,75 milijardi evra uz našu obavezu da se projekat završi do 2015. godine. Da bismo realizovali investiciju Vlada Srbije nam je dodelila zemljište na jugu Srbije, tačnije 30 hiljada hektara zemlje, na kome je trebalo da lociramo pogodne parcele za izgradnju solarnog parka - kaže on.

On dodaje da je "problem u tome što smo od Vlade Srbije dobili potpuno neadekvatno zemljište, odnosno samo površina od 135,5 hektara je zadovoljavajuća i na njoj mogu da se grade paneli".

Sa druge strane Dejan Trifunović, pomoćnik ministra energetike, razvoja i životne sredine demantuje navode o tome da će država Srbija platiti odštetu Securum Equity Partners.

- U sporazumu o tom poslu koji smo potpisali sa tom kompanijom nema odredbi koje bi obavezivale našu stranu da plaća bilo kakvu odštetu. Država je sa svoje strane izvršila svoje obaveze prema Securum Equity Partners. Toj kompaniji je ponuđena deset puta veća površina nego što je ta kompanija tražila. Securum Equity Partners nije ponudio nijednu konkretnu investiciju tako da prema zaključenom sporazumu ako neko ima pravo da traži odštetu onda je to država Srbija - zaključuje Trifunović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Adv.mr Mirko Đorđević 30.07.2013 18:17

    Ko god može trebalo bi da obavesti g. Trifunovića da velike kompanije u svetu imaju vrlo ozbiljne timove advokata za ovakve slučajeve i da ako su već najavili tužbu da to ne rade bez osnova. Trebalo bi da država Srbija ozbiljno shvati da olako potpisivanje ugovora sa raznim stranim "strateškim partnerima" košta gradjane ove zemlje previše. Olako date izjave poput ove, već su naplaćene od strane poreskih obveznika Srbije u ranijim slučajevima poput afere "Satelit", prodaje "PUTNIKA" i tako redom. Iskreno se nadam da će neko ovoga puta reagovati i dobro proučiti na šta se Srbija obavezala u konkretnom slučaju, pre nogo što to utvrdi medjunarodna arbitraža čije odluke su obavezujuće za Srbiju prema medjunarodnoj konvenciji ! Lično ću biti jako zadovoljan, ako ovaj komentar makar malo uzburka i nadležne i javnost, kako bi se promenila praksa da se ugovori velike vrednosti sa stranim investitorima olako i neodgovorno potpisuju, a potom se još dublje tone davanjem "uverljivih" tvrdnji bez detaljne pravne analize onoga što je ugovoreno.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
sud tužba energetika investicije Srbija solarni park solarni paneli solarna energija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana