Tekst objavljen: 14.08.2013 17:00        


Narodna banka Srbije revidirala je projekciju rasta bruto domaćeg proizvoda za 2014. sa tri na oko 2,5 odsto, jer su u međuvremenu pogoršane perspektive ekonomskog rasta naših najznačajnijih trgovinskih partnera.

NBS: Manji rast BDP-a, više stranih investicija

Branko Hinić, direktor direktorata za ekonomska istraživanja i statistiku NBS, kaže da je projekcija rasta BDP-a za ovu godinu ostala nepromenjena i iznosiće oko dva odsto.

- Ekonomski oporavak jeste sporiji nego što bismo svi mi želeli ali imajući u vidu oštrinu i razmere krize, jasno je da ni oporavak ne može biti brz i bez teškoća - ukazao je Hinić.

Dobra vest je da postaje jasnije da je domaća ekonomska aktivnost, rekao je on, na putanji održivog rasta, kao i da se spoljna neravnoteža smanjuje.

U NBS očekuju povratak međugodišnje inflacije u granice dozvoljenog odstupanja od cilja do oktobra, a nakon toga, njeno kretanje u okviru tih granica. Cilj NBS je četiri, plus ili minus 1,5 odsto.

Takođe, Narodna banka Srbije objavila je da je od početka godine neto priliv stranih direktnih investicija iznosio oko 400 miliona evra i navela da je "već sada sasvim izvesno da će ova godina biti uspešnija od protekle po neto prilivu stranih direktnih investicija".

U prošloj godini je zabeležen "incidentno nizak" neto priliv stranih direktih investicija od 232 miliona evra, a NBS u ovoj godini očekuje da neto priliv direktnih stranih investicija u Srbiju bude 700 miliona evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs Narodna banka Srbije Srbija ekonomija inflacija strane investicije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana