Tekst objavljen: 09.04.2013 15:30        


Bankarski sektor u Srbiji je stabilan i visoko likvidan, i pored propasti pojedinih banaka u proteklom periodu. Visoka likvidnost banaka i nizak devizni rizik posledica su, između ostalog, vrlo vidiljivog oklevanja banaka da daju nove kredite, što je prirodna reakcija na visoke kreditne rizike u relanom sektoru i sektoru nekretnina.

Neke banke propale, ali je bankarski sektor OK

Saradnik Ekonomskog instituta Boško Živković kaže da jedan od velikih problema u bankarskom sektoru ostaju nenaplativi krediti, i da je moguće da će njihovo učešće i dalje rasti, ako ne bude značajnih poboljšanja u privredi.

Srbiju u narednom periodu čeka osetljiv i težak period i ne treba se zavaravati da su stvari krenule na bolje, kaže ekonomista Stojan Stamenković. On je dodao da je veliki optimizam opasan i da bi mogao da ima negativne posledice i da nas navede na pomisao da Srbiji nije potreban Medjunarodni monetarni fond.
On je naglasio i da bankarski sektor u Srbiji nije predimenzioniran u odnosu na ekonomski potencijal zemlje i njen bruto domaći proizvod (BDP), kao što je to slučaj na Kipru, gde je nedavna kriza otkrila problem "hipertrofije" bankarskog sektora te zemlje, koji je sedam do osam puta veći od njenog BDP-a.

Živković je ocenio i da velikih posledica kiparske krize na Srbiju nema, da su vlasnici depozita iz naše zemlje novac verovatno povukli još pre dve-tri godine, a da veze bankarskih sistema Srbije i Kipra nisu jake.

Određene poremećaje, ali ne tako brzo i ne tako snažno, mogla bi izazvati činjenica da je u kiparskom slučaju napravljen presedan, i da su prvi put bili ugroženi depoziti u tolikoj meri, naveo je on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke banka bankarsko tržište Srbija ekonomija ekonomska kriza propale banke državne banke agrobanka RBV Razvojna banka Vojvodine

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana