Tekst objavljen: 20.08.2013 15:00        


Nemačka je profitirala od krize evra oko 41 milijardu evra na osnovu plaćanja smanjenih kamata. Velika potražnja za njenim dugom je smanjila prinose i učinila da ova zemlja sada pozajmljuje sredstva znatno jeftinije.

Nemačka zaradila tokom krize 41 mlrd. evra

Ko je rekao da nije moguće profitirati tokom krize? Nemačka je sačuvala milijarde evra u kamatama na svoj državni dug, usled smanjenih prinosa i povećane potražnje.

Sudeći prema podacima nemačkog ministarstva finansija, Nemačka će na ovaj način uštedeti tačno 40,9 milijardi evra između 2010. i 2014. U proseku je kamatna stopa na sve državne obveznice u ovom periodu pala skoro za čitav procentni poen, a finansijski investitori smatraju Nemačku kao posebno sigurnu zbog njenih solidnih finansija.

Istovremeno, ovakvo kretanje kamatnih stopa zajedno sa neočekivano visokim porezima generisali su jaku nacionalnu ekonomiju, koja uspešno odoleva krizi, ali i dodatno državnih zajmova. Između 2010. i 2012. nemačka vlada ostvarila je 73 milijardi evra manji dug nego što je prvobitno očekivano.

Sada ministarstvo finansija želi maksimalno da iskoristi ovakvu pogodnu situaciju, pa će izdati više dugoročnih obveznica sa povoljnim kamatnim stopama. U poređenju sa ovim brojkama, vredno je istaći i da je Nemačka od početka krize, direktno zbog njenih posledica izgubila tek 599 miliona evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomija ekonomska kriza dužnička kriza Nemačka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana