Tekst objavljen: 01.08.2013 13:31        


Vlada Srbije i Jat ervejz (Airways) potpisali su sa Etihad ervejzom sporazum o strateškom partnerstvu kojim će kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata postati vlasnik 49 odsto kapitala srpske aviokompanije.

Nova krila Srbije uskoro poleću: Ovo je Er Srbija Foto TANJUG / Zoran Žestić

Jat ervejz će promeniti ime u Er Srbija, a Vada Srbije će zadržati 51 odsto vlasništva u Er Srbiji, preuzeće 195 miliona evra dugovanja Jat ervejza i obavezu da isplati socijalni program za višak radnika.

Australijski Srbin prvi čovek Er Srbije

Poreklom Srbin, sa adresom u Australiji i bogatom karijerom u avioindustriji, od kojih nepune dve poslednje godine u Etihadu, Dane Kontić je prvi direktor nove srpske aviokompanije Er Srbija. Kontić je krajem devedesetih bio menadžer razvoja poslovanja u australijskoj kompaniji Kvantas i šef globalne prodaje u Malezija erlajns, od 2001. do 2005.
Er Srbija će, prema rečima Aleksandra Vučića, do kraja godine učiniti Srbiju liderom u regionu i postati najmoćnija aviokompanija u radijusu zemalja sa gotovo 100 miliona stanovnika.

Vučić je rekao da Srbija mora da opravda poverenje, jer će se od danas rad meriti po kriterijumima najrazvijenijeg dela sveta.

- Krila Srbije, nova krila Srbije uskoro poleću, već pre kraja ove godine sa 10 novih aviona - poručio je Vučić.

Prvi čovek Etihada Džejms Hogan poručio je danas da je aviokompanija iz Abu Dabija opredeljena za to da Srbija dobije novu nacionalnu aviokompaniju i da Beograd pretvori u čvorište čitavog Balkana.

- Ne bismo bili ovde da ne verujemo da će 'Er Srbija' imati uzbudljivu budućnost. Postavili smo jasne ciljeve profitabilnosti.... Ovo je veliki dan ne samo za 'Er Srbiju', već i za Etihad - poručio je Hogan i najavio promene, od menadžmenta do flote.



Etihad će preuzeti upravljanje kompanijom od 1. oktobra, a do kraja godine flota će dobiti 10 novih aviona i 50 novih pilota. Planirano je da Etihad uloži 40 miliona dolara u zajedničku kompaniju i obezbedi još 60 miliona evra kroz krediitne linije.

"Kroacija Erlajnz" u strahu od "Er Srbije"

Ulazak "Etihad Ervejza" u partnerstvo sa Jatom ozbiljno će uzdrmati poziciju hrvatskog nacionalnog avioprevoznika "Kroacije Erlajnza", ali i aerodroma Zagreb u regionu, piše hrvatski "Večernji list". Naime, dok će novonastala "Er Srbija" uz pomoć arapskog kapitala povećavati svoju flotu i broj destinacija, "Kroacija Erlajnz" će zbog evropskih pravila o zaštiti tržišne konkurencije morati da smanji broj aviona i broj destinacija, zato što je primila državnu pomoć.
Srpska aviokompanija s Etihadom kao strateškim partnerom imaće flotu od 10 novih Erbasovih aviona tipa "A319" i četiri ATR 72-500, dok će Boingovi avioni koje Jat sada koristi leteti kod ćerki-firmi kao što je Aeromak u Makedoniji ili na Bliskom istoku.

Sa Jat ervejzom u partnerstvo idu i ćerke-firme Jat ketering i Suport i u te firme u naredne tri godine Etihad i država Srbija bi trebalo da ulože po 20 miliona dolara.

Dugogodišnji član Upravnog odbora Jata Milan Vujanić najavio je da će kupovina novih aviona, zapošljavanje pilota i njihova obuka biti prve stvari. - Ne očekujem epohalne promene cene karata, zato što predstoje velika ulaganja. Dakle, karte neće biti jeftinije, ali neće biti ni skuplje - rekao je Vujanić.

Dodao je da očekuje da će sve stvari u roku od "godinu dana doći na svoje mesto", odnosno da novo preduzeće "Er Srbija" neće biti gubitaš.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
air serbia er srbija aviokompanije aviosaobraćaj vazdušni saobraćaj jat airways Jat etihad Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana