Tekst objavljen: 30.05.2013 14:30        


Novi Sad će, nakon juče usvojenog seta poreskih zakona, ostati bez milijardu i po dinara u budžetu, dok će isti zakon Suboticu ostaviti uskraćenu za 260 miliona dinara.

Novi poreski zakon pustoši gradske budžete

Zbog novih poreskih zakona, Novi Sad će ostati bez blizu 160 miliona dinara mesečnih prihoda, a kada se na to doda i 400 miliona na ime odštete ATP "Vojvodini", gradski budžet ove godine biće kraći za dve milijarde dinara.

- Rebalansom budžeta, koji će zbog novih poreskih zakona morati da bude sproveden već za mesec dana, sigurno će biti obuhvaćeno i povećanje firmarina i zakupa javnih površina, koje su u prethodnom periodu bile umanjene ili ukinute - kaže ekonomista Predrag Boljević, i dodaje da će sigurno biti smanjeni transferi javnim preduzećima.

Sa druge strane, na osnovu izmena seta poreskih zakona Subotica će u ovoj godini izgubiti 260 miliona dinara, dok će na godišnjem nivou ubuduće biti uskraćena za oko 450 miliona dinara, izjavio je gradonačelnik Subotice Modest Dulić.

Komentarišući efekte novih poreskih mera usvojenih u Skupštini Srbije, Dulić kao najznačajniji ističe negativan efekat koji će na budžete lokalnih samouprava imati izmene Zakona o porezu na dohodak građana, u delu koji se odnosi sa jedne strane na smanjenje poreza na zarade sa dosadašnjih 12 na 10 odsto, a sa druge strane na povećanje neoporezivog dela zarade na 11.000 dinara.

- S obzirom na to da veći deo sredstava koji se naplati po ovom osnovu predstavlja prihod lokala, izvesno je da će i Grad Subotica ostvariti manje prihode u ovoj godini u odnosu na plan - rekao je Dulić.

Kao posebno otežavajuću okolnost, naveo je da se lokalna samouprava nalazi na polovini budžetske godine.

Dulić je takođe naglasio da se nove mere "teško mogu obrazloziti uštedom za poslodavce", jer se po njegovom mišljenju paraleno sa rasterećenjem u delu poreza na zarade vrši povećanje izdvajanja doprinosa za obavezno penzijsko osiguranje, odnosno stopa doprinosa za obavezno penzijsko osiguranje povećava se sa 22 na 24 odsto.

- Ako smanjite poreze, a povećate doprinose, niste olakšali poslovanje privrednicima. Vlada bi više pažnje trebalo da posveti merama koje se odnose na privlačenje novih direktnih stranih investicija, jer je otvaranje novih radnih mesta uslov ne samo za veće prihode države, već i za bolji život - rekao je Dulić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
gradski budžet smanjenje budžeta novi sad Subotica modest dulić budžet porezi oporezivanje zakon o porezu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana