Tekst objavljen: 08.08.2013 10:30        


U ovoj godini, 15 turističkih agencija izgubilo je licencu za rad. Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA) Aleksandar Seničić kaže da najveći broj agencija nije izgubio licencu zbog prevare putnika, već iz proceduralnih razloga, kao što je, recimo, neposedovanje odgovarajućih polisa osiguranja.

Ovih 15 turističkih agencija je izgubilo licencu

Da li su razlozi za gubljenje licence bili to što turisti nisu dobijali ono što im je u aranžmanu obećano? Građani, recimo, potpišu jedno, a u letovalištu ih sačeka nešto drugo. Turisti plate za sobe sa klima-uređajima, a kada doputuju, od klima osete samo sunce i vetar.

Agencije koje su izgubile licencu

U 2013. licence za rad su izgubile sledeće turističke agencije: „Bogdanović -Golubac” iz Arilja, „Alfa turs” iz Vranja, „Sani dejs travel” iz Pančeva i „Regija solis ogranak Kragujevac” iz Kragujevca. Agencije „Sport turs” „Ekuitas pro travel”, „Mihael travel” „Dionisiu turs”, „Best rajzen” „Tur klab”, „A+travel &triS.A.”, „Ist vest turs”, „Radijus nautika”, „Antistrestur” i „Džast gou”, registrovane su u Beogradu.
Građani uplate sobe sa mini-barom, a piće, kada doputuju, u sobi mogu da popiju samo ako su ga pre toga naručili za šankom. Na prospektima vide, a potom i plate kupanje u hotelskim bazenima. Kada stignu, bazene zaista vide, ali ne u svom hotelu.

Direktor JUTA objašnjava da se zbog takvih „faulova” ne gubi licenca. Zato on preporučuje da putnici svoja prava u takvim slučajevima zaštite na dva načina: jedan je obraćanje turističkoj inspekciji, a drugi jeste obraćanje JUTA, kako bi se sproveo postupak arbitraže, koji postoji već 11 godina.

U JUTA se ta arbitraža sprovodi prema procedurama zasnovanim na pravilima EU, po kriterijumima takozvane Frankfurtske liste, kojim se procentualno nadoknađuje vrednost delimičnog izvršenja ili neizvršenja Ugovora o putovanju.

Prema odredbama Zakona o turizmu, turistička agencija, organizator putovanja nakon oduzimanja licence, ima pravo da realizuje samo prethodno ugovorena putovanja, kako ti putnici ne bi bili oštećeni.

Turistička agencija bez licence ne može da obavlja poslove organizatora putovanja, ali može da nastavi sa radom kao posrednik u prodaji turističkih putovanja drugih turističkih agencija –organizatora putovanja, koji imaju licencu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    sinisa 08.08.2013 10:40

    Kada izgubis licencu onda promenis adresu i naziv firme i radis dalje po starom.Setite agencije Fantazija a posle se prekrstila u Big Blu

  2. User image
    Tijana 08.08.2013 19:20

    Ono kad bankrotiras, pa imas prava da se ljutis

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
putovanja putovanje Srbija zaštita potrošača prava potrošača prava putnika turističke agencije turizam turisti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana