Tekst objavljen: 04.06.2013 8:30        


Za mere štednje koje će biti definisane u narednih desetak dana premijer Dačić, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i ministar finansija Mlađan Dinkić zatražiće podršku, ne samo svojih koalicionih partnera, već i poslodavaca, kao i sindikata.

Ovo su mere štednje koje nam je spremila Vlada?

- Razgovaralo se o svim opcijama. Pre svega, tu je mogućnost zamrzavanja plata u javnom sektoru i penzija u ovoj godini, kao i način na koji će one da budu usklađivane u 2013. Takođe, razgovaralo se i o mogućem smanjivanju zarada onih koji rade u državnim institucijama, ali i o opciji mogućeg otpuštanja onih koji rade za državu - tvrdi izvor Blica.

Mere koje se očekuju

Skoro izvesne:

Prodaja “Telekoma” i “Resavice”
Izdavanje u zakup Aerodroma
Gašenje 75 firmi u restrukturiranju
Zaštita redovnih platiša
Veća finansijska disciplina
Ozbiljnija borba protiv sive ekonomije
Izmene Zakona o radu
Izmene penzijskog sistema

Moguće:

Otpuštanja iz državne službe
Zamrzavanje plata u javnom sektoru
Zamrzavanje penzija
Smanjivanje zarada u javnom sektoru
Već sada je jasno, kako nam je potvrđeno, da će Vlada pokrenuti proces prodaje dela javnih preduzeća, pre svega Telekoma i Resavice, a da će se pripremiti i dokumentacija neophodna kako bi se raspisao javni poziv za davanje u dugoročni zakup, uz obavezno ulaganje, Aerodroma Nikola Tesla.

Takođe, do kraja godine će iz privrednog života morati da nestane bar 75 državnih firmi u restruktuiranju, a za koje ne postoji interesovanje ulagača.

U narednih desetak dana pripremiće se i plan koji bi doveo do toga da budu zaštićeni oni koji plaćaju svoje obaveze prema državi.

- Priprema se plan za postizanje bolje finansijske discipline i ozbiljnije borbe protiv sive ekonomije u svim sektorima. Računa se da se, na ovaj način, može obezbediti dodatni prihod u budžet od bar pet milijardi dinara - ističe izvor Blica.

Postignuta je saglasnost da je neophodno izmeniti i postojeći Zakon o radu, uz konstataciju da je Nemačka, uz fleksibilniji pristup zapošljavanju, dovela do toga da i u krizi ima ispod pet odsto nezaposlenog stanovništva.

Promene, svakako, očekuju i postojeći Zakon o penzijskom osiguranju, mada je još uvek apsolutno nepoznato da li će vladajuća koalicija zauzeti stav o mogućem pomeranju granice za odlazak u penziju žena na onu koja danas važi za muškarce. Takođe, u narednih nedelju dana doneće se i odluka o uvođenju penala za raniji odlazak u penziju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

4 komentara

  1. User image
    Dušan 04.06.2013 9:01

    pa dobro zaledite plate ali zaledite i cene!!nesme više ništa da poskupi ni struja ni telefon i ni voda,ni komunalije,ni gas!!i zamrznite platu Bajatoviću i skinite ga sa neke funkcije,pa ne može on da prima 5 miliona mesečno,eto uštede!!

  2. User image
    Bankar 04.06.2013 16:00

    ....Takođe, do kraja godine će iz privrednog života morati da nestane bar 75 državnih firmi u restruktuiranju, a za koje ne postoji interesovanje ulagača...

    Odrzavanje tih gubitasa u zivotu je bila jedno od glavnih naprednjackih obecanja/ obmana. Stalno su pricali, kako je bivsa vlast sve u Srbiji zatvorila.

  3. User image
    СОЛИДАРНОСТ 04.06.2013 17:42

    Да би се кризне мере лакше спровеле, неопходно је заштитити најугроженије, а то су НЕЗАПОСЛЕНИ и пензионери са МАЛИМ ПЕНЗИЈАМА. Зато Влада, мора да формира и ДВА ФОНДА СОЛИДАРНОСТИ :
    А). Фонд за НЕЗАПОСЛЕНЕ у који уплаћују сви запослени у јавном сектору и то: -5% на део преко просечне плате од 400 евра, -10% на део преко ДВЕ просечне, -15% на део преко ТРИ просечне.. Средства би се улагала у ОТВАРАЊЕ НОВИХ радних места у НЕРАЗВИЈЕНИМ општинама...
    Б): Средства из Фонда за МАЛЕ ПЕНЗИЈЕ би се делио равномерно пензионерима са пензијама испод 200 евра., а формирао би се тако што би поред државе и пензионери који имају ВЕЋЕ пензије уплаћивали и то: - 5% на део преко 300 евра, -10% на део преко 500 евра, -15% на део преко 700 евра..

  4. User image
    Bulevar 05.06.2013 12:28

    Kakva Vlada, takvi i planovi... Na srecu pa ima gradova koji za razliku od države bolje gazduju pa se nadam da iako ovaj nazovi predlog antieksperata svega, a o ekonomiji i da ne pričamo, i svačega, pa ćemo valjda preživeti... Ali kako radite, smeše vam se socijalni nemiri, da ne kažem revolucija...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Vlada Srbije Srbija ekonomija ekonomska kriza uštede zamrzavanje plata i penzija smanjenje plata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana