Tekst objavljen: 24.12.2012 7:45        


Luksuzna kuća na Dedinju, ili makar Senjaku, podrazumeva se. U garaži je većini nedostižni vozni park. Sve pošteno zarađeno, doduše na nastupima u inostranstvu. Na računima milioni, a da je kojim slučajem stiglo vreme za penzionisanje, na čeku bi se jedva našlo 20.000 dinara.

Pevači, tajkuni, kriminalci... Odakle vam pare?

Estrada, preduzetnici, tajkuni, pa i kriminalci, godinama vrlo uspešno od poreznika skrivaju sve svoje prihode. Od sledeće godine, obećavaju u Poreskoj upravi, ući će im u trag.

Poseban zadatak, trenutno ne tako lako izvodljiv, jeste kontrola imovine naših građana u inostranstvu. Namera poreznika je da i nju uzmu u obzir, ali je istina da bez saradnje sa kolegama iz poreskih uprava tih zemalja - to neće biti moguće. - Prihode pevača u inostranstvu biće moguće proveriti razmenom informacija sa državama sa kojima Srbija ima potpisan sporazum o razmeni podataka - objasnio je nedavno Ivan Simič, v. d. direktora Poreske uprave. - Tako će biti moguće proveriti koliko je organizator nastupa u inostranstvu platio pevaču za njegov nastup. Znači, pevač je morao da plati neku vrstu akontacije u državi u kojoj ima nastup, a razliku mora da plati u Srbiji, ako do nje dođe.
Konačno, punu deceniju pošto je zakonom predviđeno, unakrsna kontrola bi trebalo da zaživi u praksi. Za početak, imućni građani Srbije, oni čiji imetak prevazilazi sumu od 35 miliona dinara, pozvani su da ono što poseduju i zarađuju - prijave poreznicima.

Vile, vikendice, jahte, džipove - u Srbiji danas poseduju i zvanično - nezaposleni. Tu su studenti sa podužim akademskim stažom, zvanično domaćice, supruge malih i velikih biznismena, sami biznismeni bez ikakvog dokaza da vode posao. I svi oni pokušaće i narednih godina da što manji deo svog novca daju državi.

Unakrsna kontrola prihoda i imovine poreznike bi trebalo da dovede do dva nova izvora prihoda. Najpre, do imovine na koju do sada nije plaćen nikakav porez, a potom i do prihoda koji su se u džepove pojedinaca slivali mimo bilo kakve evidencije.

Hiljade onih koji do sada nisu prijavljivali svoje zarade i imetak, u pokušaju da izbegnu poreznike mogli bi deo imovine da prepišu rodbini, ili - firmi. I to je, kažu poznavaoci, normalna stvar. Voditi ličnu imovinu na firmu nije nelegalno. Ukoliko članovi porodice postanu vlasnici vrednih nepokretnosti, onda će oni moratu da dokazuju kako su je stekli.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bogataši Srbija plaćanje poreza utaja poreza utaja novca utaja porez

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana