Tekst objavljen: 06.04.2013 10:00        


Svaki drugi dan u Srbiji se povede velika priča o tome kako, zašto i odkale uvozimo beli luk, šljive i krastavce, a bilo bi lepo videti gde to mi prodajemo. A i tu ima dosta zanimljivih „paket arnžmana”.

Pivo izvozimo na Tajvan, paštete u Angolu...

Prošle godine u svet smo izvezli poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za 2,7 milijarde dolara, a uobičajeno, najbolji mušterija bila nam je Evropska unija. Izvozili smo i u CEFTA-u, na komšijska tržišta, međutim, plasman naše robe na druge kontinente nije značajan.

Ipak, cigarete iz Niša, pod kapom Filipa Morisa, probile su se do Japana, novosadska Neoplanta izvozila je paštete i druge mesne prerađevine u Angolu...

Predstavnik Hajnekena u Srbiji Vesko Perović kazao je pre nekoliko dana na skupu posvećenom poljoprivredi i prehrambenoj industriji, da ta holandska kompanija ima pozitivna iskustva u našoj zemlji, te da pivo „amstel” proizvedeno u Srbiji izvozi i na Tajvan.

Po rečima, eksperta Privredne komore Srbije Vojislava Stankovića, ipak su naši izvozni aduti kukuruz, šećer, jagodičasto voće, pivo, brašno..., sve je drugo sporadično. Konačni podaci za lanjsku godinu pokazali su da je ostvaren izvoz od 2,74 milijarde dolara, a uvoz od 1,47 milijarde.

Evropska unija najbolja nam je mušterija: vrednost izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u te zemlje prošle godine bila je 1,39 milijardu dolara. U zemlje CEFTA-e izvezli smo te robe za 1,36 milijardu, a u sve ostale tek za 34 miliona dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
spoljna trgovina ekonomija izvoz Srbija domaći proizvodi domaća proizvodnja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana