Tekst objavljen: 21.12.2012 8:21        


Dizel D2 i premijum BMB95 oktana – domaća goriva koja su se i do sada jedino proizvodili u rafineriji Naftne industrije Srbije – nastaviće da se prodaju na pumpama i posle Nove godine.

"Prljava goriva" ostaju u prodaji zbog Rusa i NIS

Prodaja se nastavlja iako evropski propisi nalažu da u prometu mogu da se nađu samo goriva koja odgovaraju evropet kvalitetu, što D2 i premijum nisu.

Upućeni u naftne prilike kažu da je razlog što će se najverovatnije produžiti rok za prodaju domaćih goriva to što država hoće da bude sigurna da NIS posle modernizacije rafinerije može u potpunosti da zadovolji potrebe tržišta za evropski kvalitetnim gorivom, kako bi se po završetku letnjih poljoprivrednih radova, kada se dizel D2 najviše i troši, zajedno s benzinom povukli s tržišta.
U Udruženju naftnih kompanija Srbije potvrđuju da postoje ozbiljni nagoveštaji da će država do jula 2013. godine dozvoliti da se dizel D2 i premijum BMB 95 oktana prodaju na pumpama, iako se oni već odavno ne mogu pronaći ni u jednoj zemlji Evrope jer je reč o ekološki neprihvatljivom gorivu.

Tomislav Mićović, sekretar ovog udruženja, kaže da je  trebalo da dizel D2 i domaći benzin premijum od 95 oktana još pre dve godine budu povučeni iz prometa, ali je dogovoreno da se NIS-u napravi ustupak i produži njegova proizvodnja dok se ne završi modernizacija rafinerije u Pančevu.

- Sada kada je rafinerija spremna da proizvodi najkvalitetnije gorivo, što i sam NIS potvrđuje, na tržištu će se i dalje prodavati gorivo koje ni po čemu ne odgovara evropskom standardu, što je nelogično - kaže Mićović.

Mićović navodi da će naftaši morati da "trećinu dizela, koliki je udeo ovog derivata na tržištu i 90 odsto benzina BMB95 oktana, kupuju i dalje kod NIS-a, jedine kompanije u regionu koja je u stanju da proizvodi gorivo tog kvaliteta".

Na taj način biće produžen neravnopravan položaj svih ostalih kompanija na tržištu, a dodatno će se ojačati pozicija NIS-a, apeluju u Udruženju i upozoravaju da sa ovaj način Srbija dovodi u situaciju da se nađe na samom dnu liste Međunarodnog centra za kvalitet goriva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
partnerstvo sa Rusima naftna industrija srbije životna sredina ekologija energetika kvalitet goriva jeftino gorivo gorivo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana