Tekst objavljen: 20.05.2013 8:50        


Refinansiranjem već uzetog zajma novim kreditom građani teško da mogu da se izvuku iz dugova. Što zbog prezaduženosti, jer banke nisu "popustile" limite za iznos maksimalne rate, koja uglavnom ide do 40 odsto od plate, što zbog visokih kamatnih stopa na nove kredite, koje idu preko 20 odsto.

Refinansiranje - spas ili samo veća i duža muka

Pogledajte ponudu refinansirajućih kredita kod domaćih banaka


Uz to, nekolicina banaka dozvoljava da se problematičan kredit kod njih refinansira samo jednom.

Zvanično, oko 130.000 građana kasni duže od 90 dana s namirivanjem svojih dugova. Iako je to veliki broj, nivo ukupnog zaduženja, gledano iz ugla banke je mali, tako da bankarima ne predstavlja veliki problem u ukupnom iznosu duga, koji iznosi 591 milijardu dinara. Naročito u poređenju sa privredom, koja duguje trostruko više i značajno kasni sa namirivanjem duga.
Pozajmiti isti iznos novca, pod istim uslovima, ali na duži rok, rešenje je kome često pribegavaju klijenti prilikom refinansiranja zajma.

Na taj način smanjuje se mesečna rata, ali se povećava ukupan iznos koji se izdvaja na ime kamate za ceo period otplate.

Problem, međutim, nastaje kod onih klijenata koji su već maksimalno zaduženi na najduže rokove koje banka nudi. Tada može da se računa samo na reprogram duga, koji uključuje i grejs period, ali to je već odluka svake banke u skladu sa problemom konkretnog klijenta.

Kada je reč o ceni kredita za refinansiranje za stanovništvo, ona je uglavnom ista kao i kod običnih keš kredita. Za dinarske zajmove premašuje 20 odsto, dok su oni vezani za evro nešto jeftiniji, u proseku do 15 odsto.


Razlog zašto se većina klijenata opredeljuje ipak za dinarski kredit jeste što se kod njega ceo iznos dobija "na ruke", odnosno, po namirivanju starog zajma, ostatak "leže" na račun. Kod kredita vezanih za evro, pak, i dalje važi obaveza izdvajanja najmanje 30 odsto depozita, tako da bi retko koji već zadužen klijent bio kreditno sposoban da na taj način refinansira zajam.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
krediti kredit za refinansiranje krediti za refinansiranje refinansirajući kredit refinansirajući krediti refinansiranje kašnjenje u otplati otplata kredita banke klijent banke klijenti banke prezaduženost zaduženost Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana