Tekst objavljen: 05.02.2013 7:46        


Kancelarija Vlade Srbije za dijasporu pozvala je krajem prošle nedelje srpske stručnjake koji rade u inostranstvu da se zaposle u kompaniji Mubadala iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, s kojom se pregovara o gradnji fabrike čipova u Srbiji.

Šeikove milijarde vraćaju srpsku pamet kući

Uslov za realizaciju te investicije jeste da Srbija obezbedi 1.000 stručnjaka za visoke tehnologije.

Vlada je i od nekoliko državnih fakulteta tražila informacije o potencijalnim kadrovima potrebnim da bi se ta investicija realizovala.

Na osnovu kontakata koje Kancelarija za dijasporu ima sa stručnjacima Srbima, posebno iz SAD, ali i na osnovu ranije urađenih istraživanja, interesovanje za povratak uvek postoji, navodi se u saopštenju.

- Jedna anketa koju je sproveo Infostud pokazala je da kod 60 odsto ispitanika postoje izgledi za vraćanje u Srbiju, a taj procenat se povećava na čak 98 usled postojanja odgovarajuće poslovne ponude - navela je Kancelarija.

Kompanija Mubadala iz Emirata ima dve fabrike, u Singapuru i Nemačkoj, i jednu u SAD u izgradnji, a za obezbeđivanje naučne infrastrukture kompanije uloženo je oko milijardu dolara.

Plan je da u Srbiji izgradnji fabriku poluprovodnika (čipova) u Srbiji, uz primenu najsavremenije visoke tehnologije. To bila ubedljivo najvrednija investicija ikada realizovana na tlu Srbije – jer je njena procenjena vrednost oko četiri milijarde dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    janica.mijailovic 05.02.2013 17:06

    svaka isplativa investicija uz zaposlenje nasih strucnjaka je nesto najneophodnije danas!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija dijaspora migracija ujedinjeni arapski emirati emirati UAE strane investicije ICT IT kompanije informatičari

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana