Tekst objavljen: 24.07.2013 17:30        


Prema podacima Ministarstva finansija i privrede u junu je, treći mesec uzastopno, smanjen javni dug za 69,2 miliona evra, u odnosu na stanje u maju, i iznosio je 18,9 milijardi evra. U odnosu na jun 2012. javni dug je povećan za 3,6 milijardi.

Spasavaj se ko može: Dug raste 119 evra u sekundi

Od formiranja ove vlade javni dug je povećan za 3,433 milijarde evra, što je u 334 dana njenog trajanja značilo dnevni porast duga za 10,28 miliona evra, ili po 119 evra u sekundi.

Rekordan porast bio je 186 evra, ali su prevremene otplate usporile rast koje je još uvek dvostruko brži nego u trajanju prethodne vlade (53,9 evra).

Da bi jednako zadužila budućnost naše dece kao i prethodna vlada, ovoj je preostala mogućnost da se zaduži za još 3.413 miliona evra u preostalih 1.135 dana očekivanog trajanja, što je po tri miliona evra dnevno ili po 35 evrića u sekundi.

Budućnost naše dece je dodatno zagorčana smanjivanjem njenog broja, u skladu sa vitalnim statistikama, tako da će po stanovniku rast zaduženosti biti mnogo brži od nastojanja svih naših vlada da se zaduže.

U junu je na ime kamate plaćen najmanji iznosu o ovoj godini od skromnih 3,6 milijardi dinara. Isti iznos novca, 31,5 miliona evra, mogao je da se iskoristi da se izgradi 16 kilometara autoputa, ali ovo nije korektno poređenje jer se tolika dužina izgradi godišnje, i to po znatno višoj ceni.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija ekonomija dužnička kriza ekonomska kriza javni dug prezaduženost dugovi dug države

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana