Tekst objavljen: 10.01.2013 13:30        


Ekonomista Miroslav Zdravković, urednik sajta Makroekonomija, kaže da takozvane transferne cene u međunarodnoj trgovini predstavljaju svetski problem i izvor enormnog bogatstva pojedinaca.

Spoljna trgovina raj za "pranje" srpskog novca

Prema njegovim istraživanjima, od početka 2001. do kraja 2011. na ovaj način iz Srbije je izvučeno oko 30 ili u proseku tri do 3,5 milijardi godišnje.  – To je uobičajena „aktivnost” kompanija u svetu, ali srpske firme u toj raboti baš preteruju – smatra on.

– Nije slučajno da je većina najbogatijih ljudi u Srbiji pre privatne karijere radila u velikim spoljnotrgovinskim kompanijama – primećuje Zdravković.

Naša statistika je u 2011. godini registrovala uvoz vredan 14,5 milijardi evra. Kada se saberu podaci o izvozu u Srbiju, dolazi se do brojke od 13 milijardi evra. Razlika 1,5 milijardi evra.

I ovde postoje velika odstupanja: iz pedesetak zemalja je registrovan veći uvoz od njihovog izvoza u Srbiju u vrednosti od 3,65 milijardi evra, a iz dvadesetak veći izvoz od našeg registrovanog uvoza u iznosu od 2,2 milijarde evra. Ukupna razlika je 5,85 milijardi evra što je 40 odsto vrednosti uvoza. Ta razlika je znatno veća nego kod izvoza.

– Najveća odstupanja između naših podataka o uvozu postoje kod izvoza Rusije, Kine, Švedske, Francuske i SAD-a, što je i logično, jer je reč o udaljenim zemljama gde je manje verovatno da će doći do saradnje carinskih službi. Na primer, prema našim podacima, iz Kine je uvoz vredeo 1,1 milijardu evra, dok su Kinezi registrovali izvoz u Srbiju od 285 miliona evra. Razlika od preko 800 miliona evra nastala je na putu robe od Kine do Srbije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija spoljna trgovina pranje novca trgovina uvoz izvoz trgovinski deficit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana