Tekst objavljen: 21.06.2013 17:50        


Srbija je probila poslednju racionalnu ekonomsku granicu iznosa javnog duga koji je trenutno veći od 60 odsto bruto dmaćeg proizvoda (BDP), izjavio je član Fiskalnog saveta Srbije Vladimir Vučković.

Srbija probila racionalnu granicu javnog duga

- Premašena je granica od 45 odsto BDP, a ako se ništa ne preduzme, javni dug će u sledećih nekoliko godina dostići 75 odsto BDP - rekao je Vučković.

On je istakao da samo za finansiranje javnog duga i deficita budžeta treba pet milijardi evra ove godine, odnosno da je samo za kamate potrebno 100 milijardi dinara iz budžeta.

Vučković je naglasio da Srbija ima najveće javne rashode u regionu, da je budžetski deficit ogoroman i da "nema odgovora na pitanje da li su poslednje ekonomske mere zaista ekonomske mere ili kozmetička promena i simuliranje odgovornosti".

On je kazao da obeshrabruje padanje javnih prihoda, bujanje sive ekonomije i neplaćanje poreza, kao i to što u aktuelnom paketu predloženih mera država nigde ne spominje konkretnu racionalizaciju javnog sektora niti ima nagoveštaja da će ova Vlada da započne reformu penzionog sistema.

Vučković je dodao da istovremeno ohrabruje bolja kontrola javnih rashoda, visok rast izvoza, blagi rast proizvodnje, kao i obećane mere kada su u pitanju preduzeća u restruktuiranju i javna preduzeća, odnosno smanjenje nerealno velikih subvencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

3 komentara

  1. User image
    Knez 21.06.2013 19:13

    Šta se drugo može očekivati od ovih rasipnika. Sve vlade do sada su lagale ali kao ova nije nijedna. Sve na kvarno provlače, kao hrabri su, preuzimaju odgovornost, donose teške odluke, javno "narodu" saopštavaju da će biti teško ali eto bolje ne može.Jedan se vlastodržac transformisao, ne možeš ga prepoznati: naočari. usporeni govor, napinjanje kao da ima digestivne probleme, lizanje usta; jedan se razgalamio kako Beograd pljačka ostale a sam je doneo zakon da se svim gradovima uzme oko16% od poreza na zarade, koji lopovluk,; Jedan samo gleda gde je jelovnik i na Zapadu prima naređenja samo na večeri sa dobrim menijem jer ne može da odoli a onda riče na mikrofon neku svoju novokomponovanu tako da stranci misle da mu je potrebna urgentna pomoć. Onaj proizvođač rakije deli odlikovanja ko god poželi, putuje po svetu kao da nema ministra spoljnih poslova, vozika se, vodi prevodioce da bi domaćinu mogli boga nazvati. Bucaju se kako štede a narod alavi troši, pa će mu smanjiti potrošnju najmanje za 12% za jednu godinu a onda priča kako oni ne smanjuju. Itd. ne mogu više da ih ni slušam niti gledam.

  2. User image
    Marko Peric 23.06.2013 14:38

    Ma da narod je kriv. Mnogo trosi ne voli da radi, uzima kredite od MMF.

  3. User image
    Marko Peric 23.06.2013 14:38

    Ma da narod je kriv. Mnogo trosi ne voli da radi, uzima kredite od MMF.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija javni dug dužnička kriza ekonomska kriza prezaduženost zaduženost vladimir vučković Fiskalni savet

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana