Tekst objavljen: 09.07.2013 8:33        


Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić i predstavnici slovenačke kompanije Gorenje potpisali su predugovor o zajedničkom ulaganju u proširenje kapaciteta za proizvodnju kućnih aparata čime će u naredne tri godine biće otvoreno 700 novih radnih mesta u fabrikama Gorenja u Zaječaru, Valjevu i Staroj Pazovi.

Srbija suvlasnik domaćih fabrika kompanije Gorenje

Vlada Srbije se obavezala da do 31. januara 2015. godine uloži 15 miliona evra, i time postane manjinski vlasnik svih fabrika kompanije Gorenje u Srbiji.

Potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem ugovora o zajedničkom ulaganju i dodao da "to što će se u Srbiji proizvoditi veš mašine najboljeg kvaliteta u saradnji Gorenja i Panasonika, svima u svetu pokazuje koliko dobrog i marljivog radnika imamo i da se preporučimo svima u svetu kao dobra destinacija za investiranje".
Novac će, kako je naglašeno, biti iskorišćen u proširenje i modernizaciju fabrike mašina za pranje veša u Zaječaru, u koju će u naredne dve godine zajednički biti investirano 22 miliona evra i biti zaposleno 200 radnika.

Prema rečima ministra Dinkića, Gorenje se obavezalo da veliki deo komponenti koje se ugrađuju u opremu kupuje od srpskih malih i srednjih preduzeća, kojih je do sada u tom poslu pedesetak.

Dinkić je naglasio da je Gorenje jedan od najvećih izvoznika iz Srbije. Prema rezultatima iz prvih šest meseci, kompanija ove godine očekuje izvoz od 130 do 140 miliona evra. Planirano je da nakon investicija izvoz Gorenja iz Srbije bude veći od 200 miliona evra.

Prema rečima Dinkića, fabrika će proizvoditi mašine za pranje i sušenje veša marke Gorenje, ali i brenda Panasonik, sa kojim je slovenačka kompanija pre nekoliko dana uspostavila strateško partnerstvo.

- Plan je da se u Zaječaru proizvodi 450.000 mašina godišnje, a najveći deo proizvodnje će biti namenjen izvozu - naglasio je ministar finansija i privrede.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Mlađan Dinkić Aleksandar Vučić industrija kompanije Srbija gorenje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana