Tekst objavljen: 30.07.2013 8:20        


Veru da će u starosti živeti komforno od zarađene penzije ima sve manje građana. Tako u Penzijski fond u utorak doprinose uplaćuje svega 45.000 nezaposlenih koji su odlučni da ne prekidaju penzijski staž iako nemaju stalan posao. U prošloj godini je bilo čak 15 odsto više uplata, a u 2010. je na spisku Fonda PIO bilo 80.000 korisnika.

Šta ćemo u starosti: Raste nepoverenje u penzije

Od četvrtka će na snagu stupiti novi cenovnik pa će mesečne rate za uplatu doprinosa biti za 6,6 odsto veće. U Fondu kažu da iznosi zavise od debljine novčanika svakog građanina i da se mesečne rate biraju na skali koja sadrži 13 tarifa. Cenovnik će važiti do 1. novembra.

Građani mogu da se opredeljuju za jednu od 13 osnovica osiguranja, nezavisno od stručne spreme. Te osnovice predstavljaju fiktivne plate, a najniža je 35 odsto prosečne republičke zarade iz prethodnog tromesečja, kažu u Fondu.

To znači da je najmanja osnovica, odnosno plata, 21.416 dinara i doprinos za nju je 5.140 dinara. Najviša osnovica je u visini pet prosečnih plata, 305.950 dinara. Rata je 73.428 dinara.

Za najviši iznos se opredeljuje najmanji broj građana i u Fondu kažu da je mahom reč o starijima koji su radili kao profesori univerziteta, lekari, vlasnici privatnog posla... oni koji su imali dobre zarade pa ne žele da kvare prosek. Najveći broj korisnika bira najskromnije iznose.

Građani koji se opredele da kupuju penzijski staž nisu u obavezi da se drže rate koju su izabrali, već mogu da je menjaju svakoga meseca. Iznos mogu da upišu na formular koji mogu da podignu u matičnoj filijali Fonda do 15. u mesecu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
penzije penzija penzioneri Srbija kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana