Tekst objavljen: 18.07.2013 14:00        


Građani Srbije ne plaćaju najjeftiniju struju u Evropi ako se uzmu u obzir prosečne plate stanovnika različitih zemalja EU. U regionu više kilovata za prosečnu platu mogu da kupe Hrvati i Slovenci, a još više i od njih Nemci, Španci i Česi.

Struja je možda jeftina ali su nam plate bednije

Osnovni argument za povećanje cena struje od 11 odsto za dobar deo javnosti bio je taj što će srpska struja i sa poskupljenjem od 1. avgusta biti najjeftinija ne samo u regionu, već i celoj Evropi. Ako se, ipak, uzme u obzir standard građana izražen kroz prosečne plate, takva statistika ne stoji.

EPS nije socijalna ustanova

Ekonomista Saša Đogović kaže da cena struje jeste najniža u Evropi, ali da je druga stvar to što Srbija ima veoma malu kupovnu moć građana. - Mala kupovna moć ne može da bude opravdanje za nisku cenu struje, jer EPS nije socijalna ustanova. Država treba da vodi socijalnu politiku, tako da oni koji nemaju novca budu uvedeni u socijalne karte - kaže Đogović
Građanin Srbije koji prima prosečnu platu od oko 41.000 dinara moći će od 1. avgusta da za to da kupi 6.811 kilovat-sati. Hrvat će, prosečno, moći da kupi 800 kilovat-sati više.

- Ovo tužno poređenje ne odnosi se na realne troškove proizvodnje električne energije, već pokazuje koliko je Srbija siromašna zemlja.

U zemlji gde se se trećina struje dobija iz hidrocentrala i dve trećine iz termocentrala je ekonomski opravdano da je cena kilovata šest do sedam evrocenti za razliku od trenutnih 5,3 centi - tvrdi Slobodan Ružić, direktor preduzeća za energetsku efikasnost „Energy Saving Group“.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena struje jeftina struja potrošnja struje račun za struju skupa struja struja Srbija najniže plate plate zarade

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana