Tekst objavljen: 22.02.2013 7:46        


Očekujemo da se do kraja godine inflacija vrati u granice cilja i stabilizuje na niskom nivou, čime će NBS na najbolji način pomoći privredi da povećava proizvodnu i investicionu aktivnost, a građanima da očuvaju kupovnu moć - kaže guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Tabaković: Nema oprosta dugova u švajcarcima (Medija centar Beograd)

- Nastojaćemo da održimo i ojačamo finansijsku stabilnost i obezbedimo normalno funkcionisanje deviznog tržišta, uz domaćinski odnos prema deviznim rezervama. A to znači njihovo minimalno trošenje u te svrhe - dodaje ona.

Nećemo dozvoliti neku novu Agrobanku

Na pitanje kako bi se evenatulni vanredni izbori odrazili na stabilnost kursa dinara i inflaciju, Tabaković naglašava da "NBS nikada ne bi dozvolila da se vlast zadržava ili osvaja nastankom neke nove Agrobanke i na račun finansijske stabilnosti zemlje. To je moja odgovornost kao guvernera, i to mogu da obećam".
Tabaković kaže da će NBS i ubuduće sprovoditi režim rukovođeno plivajućeg kursa, koji je usklađen sa politikom ciljanja inflacije.

- Povećavajući restriktivnost monetarne politike, NBS je doprinela stabilizaciji kursa, a država je to učinila kroz program fiskalne konsolidacije. Vidljive efekte dalo je i pažljivo praćenje i doziranje likvidnosti i praćenje svih novčanih tokova od strane NBS. Podsećam, prethodnu godinu nismo ispratili sa ”iznenadnim i ničim izazvanim” rastom kursa, što je, inače, ranije bila stalna praksa. Tako ćemo nastaviti da radimo, s ciljem da se realna tražnja usklađuje sa ponudom deviza, uz što manje učešće NBS na deviznom tržištu i što manje trošenje deviznih rezervi - naglašava ona.

Kada je u pitanju rešenje za građane koji imaju problema sa otplaćivanjem kredita u švajcarskim francima, ona navodi da "treba još malo vremena da bismo došli do najboljeg rešenja koje će odgovarati i građanima i bankama".

- NBS mora da vodi računa o svim dužnicima i ne može svojim merama da stvara neravnotežu između građana koji su se zadužili u švajcarskim francima i onih čiji je dug u evrima. Ne treba podgrevati nerealna očekivanja, niti od Narodne banke tražiti rešenje u stilu nekog opšteg oprosta dugova, već ono koje će biti dugoročno održivo i za dužnike i za poverioce - objašnjava.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

5 komentara

  1. User image
    slavko 22.02.2013 10:42

    Ne bi trebalo da se drzava uopste mesa u bilo kakve odluke u ulaganja gradjana,bilo da su one dobre ili lose za same gradjane ili banke ili neka treca lica.Da je franak pao umesto sto je ovoliko porastao, ne verujem da bi gradjani koji imaju kredite u francima rekli:Mi mislimo da smo trebali vise da otplacujemo ove kredite,pa evo casticemo drzavu za jos neki procenat".Svako treba da snosi odgovornost za svoje odluke a drzava da se mesa tek toliko da sva potrazivanja budu realizovana pa samim tim da i duznici ne bankrotiraju.Nisam za Veljinu varijantu da svi koji su legalizovali kuce ispadnu budale a prevarante nagraditi oprastanjem placanja prave cene legalizacije.

  2. User image
    marko 22.02.2013 12:33

    DA TE PITAM S lavko da li je ok da ti neko isplati kredit u dinarima po srednjem kursu nbs a da ti rate naplati po gornjem kursu koji on odredjuje..Ovo ti je jedna od prevara,da ne pricam o menjanju kamate i rate..itd

  3. User image
    Zoran 22.02.2013 14:29

    Има ту, наравно, и друга страна медаље.
    Држава је, путем НБС, интервенцијама на девизном тржишту из девизних резерви, које су власништво свих грађана ове државе, утицала на курс евра, а по принципу односа понуде и тражње. Да то није радила курс евра би одавно достигао 150 динара.
    Међутим, оваквим интервенцијама држава је помагала евро дужницима, али не и дужницима који имају кредите у швајцарским францима.
    Па сад, питам ја Вас, да ли смо сви у ствари једнаки, и да ли сви имамо право да нам држава помогне?

  4. User image
    Jo Alexander 22.02.2013 16:19

    @ Slavko
    Zasto imas potrebu da povrsno pricas o stvarima ??? Niko iz cista mira, ili zbog toga sto ima kredit u CHF, specijalni kredit, ne trazi posebne uslove. Po zakonu o obligacionim odnosima kao i zakonima Evropske Unije, ne moze da se radi ono sto su banke radile do 31.12.2011. godine. Ne moze se ljudima otimati novac, osim u Srbiji uz pomoc drzave, pa posle nikom nista. Mi trazimo ono sto su nam ukrali, pod jedan, a posle da se uradi nesto za buduci dug. Banke su nas varale, mi smo prihvatili tadasnje uslove jer su jedino oni bili ponudjeni i moguci.
    @ Zoran
    Odlican primer !!! Odlican komentar.

  5. User image
    milka 26.02.2013 14:30

    Zamolila bih guvernerku samo da se osvrne na sve svoje izjave od početka mandata koje je dala u vezi kredita u švajcarcima. Kome više da verujem!!!!!! NIKOME!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
devizne rezerve agrobanka otplata kredita kašnjenje u otplati štednja u švajcarskim francima krediti u švajcarcima kredit krediti devizni kurs Srbija guverner Narodne banke Srbije nbs jorgovanka tabaković

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana