Tekst objavljen: 04.07.2013 8:31        


Na snižavanje kamatnih stopa, do čega će sigurno postepeno doći, bitno će uticati smanjivanje inflacije kao rezultat monetarne politike koju vodi Narodna banka, kaže guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Tabaković: Niža inflacija i put ka EU ruše kamate (Medija centar Beograd)

Ona navodi da je to prvi preduslov da kamatne stope na dinarske kredite budu niže i da banke počnu ozbiljno da razmišljaju o smanjivanju svojih kamatnih marži.

Guvernerka NBS ističe i da je otvaranje pregovora sa Evropskom unijom drugi element koji može doprineti smanjivanju kamatnih stopa pošto će, uz domaću ekonomsku politiku, pozitivno uticati na percepciju ukupnog rizika zemlje, njen kreditni rejting i poverenje i ponašanje investitora.

- Očekujem da će strani investitori promeniti način gledanja na Srbiju, kao na zemlju sa dugoročno sigurnom ekonomskom perspektivom u koju treba ulagati i kao na tržište sa smanjenim rizikom - ističe Tabaković.

- To istovremeno znači da će biti smanjeni i troškovi finansiranja, pošto banke u stranom vlasništvu koje imaju sedište u Srbiji dobijaju mogućnost da se zadužuju pod povoljnijim uslovima i da te strane izvore plasiraju po nižim kamatnim stopama - kaže ona.

Takođe, kako kaže guverner NBS, očekivani ekonomski oporavak značiće za Srbiju kvalitetnije investicije, a to znači da će korisnici kredita imati veću kreditnu sposobnost i da će rizik naplativosti kredita biti manji, što omogućava niže kamatne stope na kredite.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija banka banke kamata kamate Narodna banka Srbije nbs guverner Narodne banke Srbije jorgovanka tabaković

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana