Tekst objavljen: 26.05.2013 13:30        


U prva tri meseca u Srbiju je privučeno 330 miliona evra direktnih investicija, izjavio je Božidar Laganin, direktor Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) i nagovestio intenziviranje u plasiranju novih direktnih ulaganja u zemlju.

U Srbiju privučeno 330 mil evra investicija

Laganin je naglasio da SIEPA ostaje pri prvobitnoj proceni da će do kraja 2013. u Srbiju biti uloženo oko dve milijarde direktnih stranih investicija.

Prema njegovim rečima, pomenutih 330 miliona evra ne obuhvata ugovore zaključene sa kompanijom "Al Dahra" iz Emirata, u iznosu oko 400 miliona dolara, kao ni relativno skoro završen poslednji javni poziv SIEPA, kada je ugovoreno još 200 miliona evra investicija sa većim brojem kompanija.

U narednim danima, najavio je Laganin, biće otvoreno nekoliko novih fabrika, koje su izgrađene kao grinfild investicije, a među njima je i novi pogon Gorenja u Valjevu, od 23.000 kvadratnih metara. Kompanija Kontinental planira otvaranje nove fabrike u Subotici 1. juna, a danski Grundfos krajem maja planira otvaranje novog proizvodnog objekta, što je grinfild investicija vredna preko 50 miliona evra, precizirao je on.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
2013. ekonomija strani investitori strane investicije Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana