Tekst objavljen: 23.07.2013 9:00        


Ukoliko oba roditelja zarađuju prosečnu platu u Srbiji od 42.000 dinara, nemaju pravo na povraćaj PDV za bebi-opremu (uslov je manje od 80.000 dinara ukupnih primanja). Ako plaćaju kiriju za stan i komunalije, i s prosečnim platama ta pomoć im je i te kako potrebna.

Uz prosečnu platu ništa od povraćaja "bebi PDV-a"

Rok za podnošenje zahteva za povraćaj bebi PDV-a istekao je pre nekoliko dana, a iako je više od 14.000 roditelja zatražilo povraćaj novca, još ih je više ostalo uskraćeno za ovu pomoć države.

Prosečna plata u Srbiji iznosi oko 42.000 dinara. Za početne troškove, koji uključuju krevetac, kolica, sedeljku za automobil, komodu za presvlačenje i osnovni komplet pamučnih pelena i kozmetike potrebno je najmanje 500 evra, dok je svakog meseca samo za pelene potrebno izdvojiti oko 3.000.

Dragana Soćanin, predsednica udruženja “Roditelj“, objašnjava da tih 80.000 dinara ne vredi isto u malom i velikom gradu. A u Udruženju blizanaca i trojki smatraju da nije uzeta u obzir činjenica da li su se u istom trenutku rodile dve ili više beba.

Roditelji koji nisu stigli da podnesu zahtev, mogu isto to da učine od 1. do 15. februara 2014, za sve nabavke izvršene u toku 2013. Bitno je samo da sačuvaju fiskalne isečke.

Poreska uprava će u roku od 30 dana obraditi postojeće zahteve i doneti rešenja. Od trenutka kada roditelji dobiju odgovor, posle 15 dana dobiće i novac. Na listi za povraćaj je sedam proizvoda: kolica, krevetac, pelene, mleko za odojčad, stolica za hranjenje, auto-sedište i pelene.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    Зоран 23.07.2013 9:20

    1-kolica, 2-krevetac 3-pelene 4-mleko za odojčad 5-stolica za hranjenje 6-auto-sedište i 3-pelene.

  2. User image
    vladimir 23.07.2013 9:21

    Ahahahaha, poa ovo je sjsjno...
    Moja lepsa polovina i ja cemo imati potomstvo, ali ne u sRBIJICI... S ovakvim magarcima na vlasti, nikad!!
    Umesto da olaksaju buducim roditeljima koliko god mogu, teraju nas na SAMO-ISTREBLJENJE. Ako, ako, polako i sigurno postajemo bivsa nacija. A sve zahvaljujuci kratkovidosti svih vlasti do sada. Lepo su rekli momci iz BS: "sestro da bi rodila, trebaju ti muda". E pa bukvalno je tako. Najlakse je danas biti trudan, jos samo kako prehraniti to potomstvo?!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
troškovi Srbija deca roditelji porodilje porodica oprema za bebe bebe PDV povraćaj PDV-a PDV na bebi opremu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana