Tekst objavljen: 05.08.2013 17:00        


Većina malih i srednjih preduzeća (MSP) prestane sa radom u prve tri godine od osnivanja, i da bi se to izbeglo potrebno je uz državnu, obezbediti i podršku razvojnih fondova i dodatne izvore finansiranja, ocenili su učesnici okruglog stola u Privrednoj komori Beograda.

Većina malih firmi ne "preživi" prve tri godine

Predsednik Privredne komore Beograda, Milan Janković, smatra da je jedan od problema taj što banke imaju najveće kamate u regionu i Evropi, da ne razumeju i ne podržavaju preduzetnike, već "gledaju isključivo svoj finansijski interes" i zato nisu jedina kategorija na koju se treba osloniti.

Pomoćnica u Ministarstvu finansija i privrede, Nina Samardžić, mišljenja je da malim i srednjim preduzećima glavni problem više nije rast i razvoj, nego finansiranje i opstanak.

Prema njenim rečima, banke do sada nisu bile toliko zainteresovane da finansiraju MSP zbog visokog kreditnog rizika, visokih troškova obrade zahteva, a malog iznosa kredita, što im nije profitabilno, pri čemu najveći broj kredita u Srbiji iznosi do 25.000 evra.

Samardžić je kazala da, iako statistika pokazuje da većina preduzeća opstane do tri godine, potrebno im je pomoći ne samo da prežive, već da zaposle što više ljudi.

- Moramo da unapređujemo poslovni ambijent, da što pre prevaziđemo predrasude i uspostavimo sve moguće mehanizme koji su primereni našem finansijskom tržištu, koje će ga unaprediti - navela je i dodala da su potrebne i finansijske institucije koje će ponuditi pristup fondovima za MSP.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
MSP posao biznis mala i srednja preduzeća kredit za mala i srednja preduzeća krediti za mala i srednja preduzeća Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana