Tekst objavljen: 16.07.2013 13:29        


Visoko poresko opterećenje menadžerskih plata jedan je od razloga zbog koga Hrvatska gubi regionalne centre multinacionalnih kompanija. Hrvatski menadžeri su prilično skupa roba za svog poslodavca. Da bi mu isplatio 1.500 evra mesečne neto plaće, ukupna je obaveza poslodavca duplo veća 3.024 evra.

Velike kompanije zbog poreza "beže" iz Hrvatske

Kod menadžera koji mesečno na ruke dobiju oko tri hiljade evra razlika je još veća - sa svim obavezama premašuje 7.100 evra mesečno.

Mnoga međunarodna poređenja pokazuju da Hrvatska ulazi među prvih deset zemalja po poreskom opterećenju visokih plata, na šta su mnoge multinacionalne kompanije odgovorili preseljenjem regionalnih kancelarija iz Zagreba prema jeftinijem istoku.

Hrvatski problem nisu samo visoka opterećenja na menadžerske plate već uopšteno skupa država koja utiče i na cenu rada.

U većini evropskih zemljama visoka neto plata na koju se primenjuje gornji poreski razred premašuje 10 ili 15.000 evra mesečno.

Gotovo sve multinacionalne kompanija preselile su regionalne kancelarije iz Slovenije i Hrvatske u Beograd ili Bukurešt, a u zadnje vreme idu i u Atinu, kaže ekonomista Đuro Njavro, koji ističe da je visoko poresko opterećenje jedan od razloga zbog koga Hrvatska gubi regionalne centre, a među zadnjima su na istok otišli ​​Nestle i Loreal.

Samo u Hrvatskoj rastu porezi i doprinosi sa porastom plate, u Srbiji i Makedoniji je udeo davanja isti, dok u Bugarskoj postoji "plafon" na doprinose, pa ukupna davanja nisu progresivna i prohibitivna kao u Hrvatskoj, istakao je Njavro.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
porez naplata poreza oporezivanje porezi preduzeća kompanije zagreb Hrvatska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana