Tekst objavljen: 06.08.2013 9:30        


U Americi neki ostareli roditelji strahuju da će njihovi troškovi života pasti na teret dece, ali to nije slučaj kod nas: u Srbiji više od polovine mladih živi na roditeljskom budžetu i bez nade da će se u skorijoj budućnosti osamostaliti.

Više od polovine mladih živi o trošku roditelja

Više od polovine mladića i devojaka, između 19 i 35 godina, spada u kategoriju „izdržavanih osoba” koje finansijski pomažu roditelji, samo četvrtina njih između 19 i 35 godina izgovorila je sudbonosno „da”, a četiri odsto mladih je samostalno došlo do stana.

Polovina mladih do 25 godine i gotovo deset odsto onih između 26 i 35 godine života nema nijedan „atribut odraslosti” – još živi kod roditelja, ne radi, nije u braku i nije finansijski nezavisno.

Ovi rezultati ne predstavljaju nikakvo iznenađenje, s obzirom na to da podaci Nacionalne službe za zapošljavanje svedoče da se na birou nalazi čak 210.545 mladih, (28.042 sa fakultetskim diplomama), a to u statističkom prevodu znači da je svaka druga mlada osoba u našoj zemlji nezaposlena.
Produženo zajedničko stanovanje sa roditeljima zajedničko je svim mladima sa područja bivše Jugoslavije – oko dve trećine mladih, uzrasta od 18 do 34 godine, u našoj zemlji živi u roditeljskom domaćinstvu, bilo da su sami bilo da su u braku sa ili bez dece. Zanimljivo je da mladi u našoj zemlji deset godina kasnije ostvaruju „tranziciju” u odraslo doba u odnosu na svoje vršnjake u Danskoj.

- Kada smo mlade pitali zbog čega žive sa svojim roditeljima, došli smo do zaključka da polovina njih ne želi da se odseli iz roditeljskog gnezda jer im takva situacija odgovara, dok polovina smatra da bi samostalan život bio bolja opcija, ali da trenutno ne postoje svi potrebni uslovi. Visina prihoda i radni status nisu u vezi sa željom mladih da odu, odnosno ostanu u roditeljskom domaćinstvu - konstatuje Dragan Stanojević, jedan od autora istraživanja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomija porodica Srbija mladi roditelji deca

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana