Tekst objavljen: 30.07.2013 8:40        


Skoro 500.000 domaćinstava u Srbiji ne plaća redovno struju. Oni, ipak, kao i ostala tri miliona redovnih platiša, struju koriste. Najčešće tako što se ilegalno priključuju.

Vlasnici luksuznih vila i hotela kradu struju

U prvoj polovini godine je ukradeno struje vredne oko 215 miliona dinara, a među kradljivcima se pojavljuju svi osim penzionera i onih koji se greju na centralno grejanje. Tu su i vlasnici luksuznih vila, gazde hotela, splavova, preduzeća...

Dugovanja za struju između 10.000 i 50.000 dinara ima oko 330.000 domaćinstava, između 50.000 i 100.000 dinara duguje 54.000 domaćinstava, dugovanja između 100.000 i milion dinara ima oko 80.000 domaćinstava, dok oko 3.700 domaćinstava u Srbiji duguju po više od milion dinara. Ovi građani, međutim, uglavnom koriste električnu energiju. U EPS-u kažu da se većina njih ilegalno priključi čim ode ekipa Distribucije.
Slobodan Ružić, direktor preduzeća za energetsku efikasnost „Energy Saving Group“, kaže da bi bilo veoma jednostavno stati na put krađi električne energije da za to postoji volja nadležnih organa.

- Javna je tajna da se ogroman procenat krađe struje obavlja preko zaposlenih u distribucijama, tako da one prvo moraju da uvedu red kod sebe tako što će otpustiti takve ljude. Zatim, potrošači koji kradu moraju da budu zakonski sankcionisani, da im se iseče struja, pa onda plate kaznu, a ne da se hvale kako imaju veze po distribucijama i da im zbog toga niko ne može ništa - kategoričan je Ružić.

Kontrolori Elektrodistribucije Beograda su samo za prvih pet meseci ove godine pronašli da je na području glavnog grada ukradeno struje za 159 miliona dinara.



- Ranije se znalo da krađi uglavnom pribegavaju vlasnici kuća koji se greju na struju na rubu Beograda. Sada se struja krade svuda, na Senjaku, Dedinju, čak i u najluksuznijim vilama sa bazenima. Istoj praksi pribegavaju i vlasnici splavova, lokala, privatnog poslovnog prostora. Nema krađa samo tamo gde postoji centralno grejanje i kada su penzioneri u pitanju - objašnjava Sandra Alagić iz Elektrodistribucije Beograda.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena struje dug za struju isključenje struje jeftina struja krađa struje skupa struja struja Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana