Tekst objavljen: 03.01.2013 12:12        


U Srbiji se već duže vreme diskutuje o ceni gasa, da je Srbijagas kao glavni distributer u velikim gubicima, da cena gasa za potrošnju (kao energent i sirovina uglavnom) mora poskupeti bar 30% da bi se gubici ovog javnog preduzeća koliko-toliko pokrili.

Zašto je ruski gas najskuplji baš za Srbiju?

Ipak, koliko je realna ova konstatacija?

Najveći izvoznik prirodnog gasa je Rusija, od koje i Srbija kupuje najveću količinu ovog energenta. Uvoz prirodnog gasa neprestano raste. U 2011. ukupno je uvezeno prirodnog gasa za 906 miliona dolara, a od toga oko 90 odsto uvoza je iz Ruske federacije.


(makroekonomija.org, trademap)

Kako što se vidi u priloženoj tabeli izvoza ruskog gasa po zemljama sa cenama isporuke, Srbija neobjašnjivo na prvi pogled ima najvišu cenu isporuke ruskog gasa.

Jedan od važnih činilaca uvozne cene jesu i troškovi transporta koji direktno korespondiraju sa daljinom.

Potrošnja gasa za domaćinstva prema ovoj kalkulaciji bi stvarno trebala biti viša za 30% kako kažu u Srbijagasu. Pitanje za Srbijagas je zašto ima 22 zavisna preduzeća od kojih su veliki broj konstantni gubitaši. Šta još utiče na cenu isporuke i kakvo je to strateško parternstvo sa Rusijom u domenu energetike kada najsiromašnija zemlja regiona mora plaćati najvišu cenu gasa prema podacima medjunarodne statistike, kojoj opet nacioalne statističke organizacije daju podatke.
Međutim u slučaju Srbije taj parametar ne igra odlučujuću ulogu jer Grčka koja ima oko 2.350 km dužine transporta a ima cenu isporuke od 436 dolara po toni. Čak i Makedonija ima nižu cenu gasa od Srbije.

Na bazi postojećih podataka i cena isporuke, kao i odnosa dolara i dinara cena po toni je 61,700 dinara, po kilogramu je 61,7 dinara. Pretvaranjem kilograma u kubike za potrošnju od 0,7 kg za m3, kubik gasa u nabavci bi bio 43,19 dinara.

Postoji nekoliko značajnih pitanja koja običnom čoveku koji nije uključen u transakcije sa gasom nisu u najmanju ruku jasna. Prvo zašto Srbija plaća najskuplju cenu isporuke prirodnog gasa od tradcionalnog prijatelja Rusije.

Zašto Rumunija, Bugarska i Belorusija imaju cenu od samo 417 dolara po toni ili gotovo 40% nižu cenu nabavke nego Srbija. Šta je potrebno da se dogodi da bi se cena gasa svela na prihvatljiv nivo.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    LN 10.01.2013 1:50

    Pa zašto pitate nas koji posećujemo vaš sajt.Pitajte one koji ga prodaju nama korisnicima.Pitajte i Ruse po kojoj ceni ga prodaju nama.Verujem da ne po toj ceni.Ima verovatno dosta posrednika, koji nisu neophodni, i možda osoba koji su se ugradili u cenu.Bez obzira da li će te pronaći pravu cenu gasa, ovo je zadnja zima u kojoj koristim gas za grejanje.Sledeća sezova će biti na drvo. Verujem da je i do sada mnogo korisnika prešlo sa gasa na drugo gorivo a i nadalje će se smanjivati broj korisnika gasa.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena gasa gas poskupljenje gasa rusija Srbija partnerstvo sa Rusima

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana