Tekst objavljen: 17.04.2015 14:37        


Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga doneo je značajne novine kada je reč zašita prava klijenata koji posluju sa bankom. Kamatica je izabrala 10 najinteresantnijih.

10 ključnih tačaka u zaštiti klijenata banaka

1. Narodna banka Srbije će tromesečno objavljivati informacije o Bankama koje su prekršile ovaj zakon.

2. Gašenje računa je besplatno.

3. Izdavanje potvrda o ugašenom računu i zatvorenom kreditu takođe je besplatno.

4. Naknada za podizanje gotovine, i dinara i deviza se ukida u potpunosti.

5. Banke za nove kredite sa promenjljivom kamatom neće smeti da naplaćuju naknadu za prevremenu otplatu. Za kredite sa fiksnom kamatom naknada je maksimalno 1%.

6. Ako dođe do zloupotrebe platne kartice od strane trećeg lica vlasnik kartice može da snosi trošak od najviše 15 000 dinara.7. Svi obračuni za nove kredite i lizing biće po srednjem kursu.

8. Klijent ima pravo da nakon potpisivanja ugovora i uplate kredita odustane od kredita, dozvoljenog prekoračenja računa, ugovora o izdavanju i korišćenju kreditne kartice, ugovora o lizingu – u roku od 14 dana od dana zaključenja ugovora, bez navođenja razloga za odustanak.

9. Banka ne može naplatiti klijentu troškove izdavanja platne kartice i PINa ako je klijent odustao od kartice.

10. U obračun efektivne kamatne stope ulaze i troškovi u vezi sa sporednim uslugama koje su uslov za korišćenje kredita,a koje snosi korisnik (npr. troškovi upisa hipoteke, fiksna provizija na ime naknade za obradu zahteva za osiguranje, toškovi održavanja tekućeg računa i drugo)

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Marija 20.01.2018 4:50

    Kako resiti problem ako vam u banci uzmu vise novca nego sto je trebalo? Dobila sam i odgovor da se jeste toga dana pojavio visak na blagajni kod sluzbenice koja me je primila i ostalo je da dodjem u ponedeljak da resimo. Za svaki slucaj zelim da znam svoja prava .. hvala.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
zaštita klijenata banke banka zaštita klijenata klijent banke klijenti banke prava klijenta banke banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana