Tekst objavljen: 08.03.2022 18:05        


Bez predznanja se ne ide u banku

Azbuka finansija: Ovo je nešto što morate da znate o kreditima


Hitno vam treba novac? Želite što pre da podignete kredit? Polako. Pre nego što se odlučite da od banke tražite pozajmicu, prvo saznajte par osnovih stvari o kreditima.

Vrste kredita su:

Keš ili gotovinski kredit – u ovu grupu spadaju standardni keš krediti i krediti za refinansiranje. Krediti za refinansiranje služe se isplate prethodni krediti, dok keš krediti nemaju posebnu namenu i mogu se koristi za bilo šta što vam treba.

Stambeni krediti – služe za kupovinu nekretnine i vezani su za konkretni objekat, o čemu više možete saznati ovde.

Namenski krediti – služe za kupovinu određene stvari, na primer automobila (auto krediti).


Kod kredita uvek obratite pažnju na:

Iznos kredita – iznos kredita uvek treba da bude takav da mesečna rata ne opterećuje vaš kućni budžet, čak i u slučaju da dođe do nekih neplaniranih troškova. Preporučuje se da mesečna rata za kredit od pet godina otplate ne prelazi 10% plate ili mesečnih priliva sredstava. Ovde možete izračunati kolika će vam biti mesečna rata.

Rok otplate – vreme za koje ćete isplatiti kredit. Stambeni krediti imaju duži rok otplate od keš kredita. Duži rok znači da ćete imati manju ratu za kredit, ali će iznos koji treba da platite biti veći.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Da li je EKS važna?

U suštini – nije. EKS ili efektivna kamatna stopa služi za računanje ukupnog troška kredita. Kada saberete NKS, troškove menice, troškove obrade kreditnog biroa, održavanje kreditne partije i ostale troškove kredita, onda dobijate EKS. EKS može da varira i bankari ga često menjaju po svojim potrebama, kako bi kredit izgledao što atraktivnije na bilbodu, o čemu više možete da pročitate ovde.

Da li treba da brinete o EURIBOR-u?

Verovatno da ne treba. Evo i zašto.

EURIBOR (skraćeno od Euro Interbank Offered Rate) jeste kamatna stopa po kojoj najveće evropske banke međusobno nude novac na međubankarskom tržištu. Banke kod varijabilnih kamatnih stopa obično koriste tromesečni ili šestomesečni EURIBOR ( izračunava se sabiranjem nominalne kamatne stope i EURIBOR-a). Kamatne stope su uglavnom manje u odnosu na fiksne, iz razloga što korisnik na sebe preuzima rizik rasta EURIBOR-a.

Najviše građana se pita: Da li će skočiti EURIBOR i hoće li mi rata biti veća?

Na ovo pitanje niko ne može da pruži potpuno pouzdan odgovor, ali je dobra stvar što EURIBOR nije značajnije rastao već duži niz godina i uglavnom ima negativne vrednosti. Promene EURIBOR-a možete pratiti i na ovom linku, a to vam onda pomaže da odaberete kredit i vrstu kamatne stope.

Važno je da uvek uporedite ponude više banaka, što možete da uradite ovde. Ukoliko želite da pronađete kredit koji će najviše odgovarati vašim potrebama, naša kreditna savetnica Bojana je tu za vas.Dovoljno je samo da je pozovete na 0700 800 700 ili je kontakirate preko ovog linka i dobićete kredit koji je najviše odgovara vašim trenutnim potrebama.

Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.

Formular za Kamatica savetnika






Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja





Nakon popunjenog formulara će vas kontatirati Kamatica savetnik sa kojim možete porazgoravati bez ikakve obaveze.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vrste kredita sve o kreditima krediti keš kredit stambeni kredit najpovoljniji kredit kamatica savetnik

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana