Tekst objavljen: 27.03.2024 13:55        


Svi građani koji imaju otvoren tekući račun u bankama širom naše zemlje plaćaju bar 14 naknada

Banke nam gotovo sve naplaćuju, ali ove usluge su besplatne


U zavisnosti od banke do banke, standardne naknade koje se naplaćuju svakoj osobi koja ima račun u banci su: održavanje tekućeg računa, održavanje bankovne kartice, naknade za kartice i slično... Pored usluga koje redovno plaćamo banka, postoje i one koje su potpuno besplatne.

U besplatne usluge spadaju otvaranje računa, razne uplate i isplate.Narodna banka Srbije objavila je detaljan spisak usluga koje su besplatne u svim bankama u Srbiji.

Evo šta je sve besplatno:

  • otvaranje tekućeg računa

  • vođenje dinarskog depozita

  • izdavanje jednog izvoda platnog računa mesečno (svaki sledeći se naplaćuje 100 dinara)

  • isplata sa tekućeg računa

  • isplata novca sa bankomata banke u kojoj je račun

  • uplata na račune fizičkih lica u okviru banke

Tržišna utakmica i borba za svakog klijenta uticala je da su troškovi koje banke naplaćuju od njih poprilično ujednačeni. Ipak, nije zgoreg s vremena na vreme prelistati sajtove banaka na domaćem tržištu i proveriti visinu naknada ili tarifa jer neke razlike ipak postoje koje na duže staze mogu doneti značajne uštede.

U NBS dodaju da banke imaju obavezu da o promenama naknada informišu svoje korisnike pisanim putem najmanje 60 dana pre početka primene novog cenovnika.

Pružalac platnih usluga dužan je da korisnika platnih usluga, obavesti o njegovom pravu da pre dana početka primene predloženih izmena i dopuna može da raskine okvirni ugovor bez plaćanja naknade i drugih troškova, ako ne prihvati taj predlog.Takođe, pružalac platnih usluga je dužan da korisniku platnih usluga najmanje jednom godišnje, bez naknade, dostavi izveštaj o svim naplaćenim naknadama za pružene usluge povezane s platnim računom- objasnili su ranije u NBS.

Iz NBS podsećaju da je u cilju zaštite standarda građana u avgustu 2022. usvojena Odluka o platnom računu sa osnovnim uslugama, kojom se trajno štiti standard građana u pogledu platnih usluga koje su im potrebne za svakodnevne životne aktivnosti.

Utvrđen je maksimalni iznos mesečne naknade za platni račun sa osnovnim uslugama u visini 150 dinara, koja je na raspolaganju svim korisnicima platnih računa, i precizirana je njegova garantovana sadržina. Korisnici mogu u svakom trenutku da pređu na ovaj paket usluga kod iste ili druge banke, ako ocene da će on zadovoljavati njihove potrebe. Isto tako, utvrđene su i dodatne usluge koje korisnik može da zahteva, među kojima su dozvoljeno prekoračenje računa, izdavanje čekova i dr. za koje su takođe utvrđena pravila za određivanje visina naknada za te usluge - ističu u NBS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Za održavanje računa naplatili joj 6.153 dinara

Održavanje računa u svakoj banci košta, zato je potrebno da obratite pažnju koliko novca vam banka skida za ovu uslugu. Podsetimo,nedavno smo pisali o tome da je jedna naša čitateljka održavanje računa za celu godinu platila preko 6.000 dinara.

- Imam prosečnu platu, imam račun kao i verovatno prosečna žena u Beogradu, ali me je nekako ovaj podsetnik svejedno šokirao kada vidim na šta sve odlaze pare", rekla nam je tada Slavica B. (32).

Prema njenim rečima,ona je na održavanje računa, razne kamate, SMS poruke i tarife svoje banke dala u prvoj polovini godine 3.338 dinara, a u drugoj nešto manje - 2.815 dinara.

"Čini mi se da to nije uopšte malo na ostale cene, a pri tom i kredit mi je veoma mali. Pitam se šta bi bilo da imam veću ratu", navodi ona.

Kako je podelila sa nama,vođenje platnog računa košta je 350 dinara mesečno.Hitan/instant platni nalog je 10 dinara po komadu. Plaćanje na rate na prodajnom mestu trgovca je 40 dinara, uz popust doduše 28. Na šalteru transakcija košta na primer 90 dinara u njenoj banci. Tako, korak po korak dođe do 50 evra ukupnog plaćanja.

Podsetimo, banke u Srbiji u jednom trenutku počele su svojim klijentima da nude usluge po drugačijim sniženim cenama, a prema odluci NBS koja ih je naterala da iste snize. Takođe, u ponudi je otada i račun od 150 dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
besplatne usluge u banci banke u srbiji bankarske usluge cene bankarskih usluga

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana