Tekst objavljen: 10.06.2022 14:25        


Za upis u prvi razred srednje škole, osim prijemnog ispita i bodova koje nose rezultati testova, ali i uspeh u osnovnoj školi, neophodno je i lekarsko uverenje o zdravstvenom stanju učenika

Bez lekarskog uverenja ne može da se upiše srednja škola: Koliko koštaju pregledi?


Ovaj papir, mali maturanti koji će od septembra sesti u srednjoškolske klupe, mogu dobiti u domu zdravlja u školskom dispanzeru, gde već imaju karton i izabranog pedijatra, ali i u službi Medicine rada Srbije ili u privatnim klinikama. Za koju god ustanovu da se odluče, uverenje moraju da plate, a razlike u ceni su velike i kreću se od 370 do 3.000 dinara.

Sistematski pregled radi dobijanja lekarskog uverenja za upis u stručnu srednju školu, obavezno je zakazati telefonom.

“Svi koji upisuju stručne srednje škole, treba da dođu u glavnu zgradu doma zdravlja, da kupe obrazac za lekarsko uverenje i formular u knjižari, a prethodno moraju da plate na šalteru. Ovaj dokument košta 370 dinara. Sa uplatnicom i obrascima, pacijent odlazi kod svog izabranog pedijatra, koji će mu u zavisnosti od srednje škole koju upisuje, uraditi određene preglede. To se razlikuje od škole do škole, a pedijatar će odrediti koji pregledi su potrebni” kaže za Nova.rs doktorka u Domu zdravlja Savski venac.

Važno je da svaki učenik, odnosno roditelj ili staratelj na vreme pribavi informacije o tome da li je potrebno lekarsko uverenje za upis u prvi razred srednje škole, odnosno koje preglede uključuje.

Ako je u pitanju mašinska škola, budući učenici moraju imati lekarsko uverenje koje osim laboratorijskih analiza krvi i urina, uključuje i pregled kod oftalmologa i specijaliste za ORL. Za upis u gimnaziju međutim, nije potrebno podnositi potvrdu o ispunjenosti zdravstvenih uslova.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Za upis u medicinsku školu potrebno je, između ostalog, da dete pribavi sve potvrde o alergijama koje ima, posebno o alergiji na penicilin jer se dešavalo da pojedini zbog osetljivosti na ovaj lek, ne dobiju uverenje za upis.

Svake godine u vreme upisa u srednje škole, zdravstvene ustanove prihoduju od lekarskih uverenja, pa tako ovaj dokument u Medicini rada Srbije za upis u srednju ekonomsku, poljoprivrednu, šumarsku, mašinsku, elektrotehničku, medicinsku, umetničku i školu uslužne delatnosti košta 1.000 dinara. Za hemijsku, grafičku, mašinsku (uz rad na visini), potom za školu rukovalaca građevinskim i poljoprivrednim mašinama, vozača motornog vozila, uverenje se plaća 2.000 dinara, a na sve ide i PDV od 20 odsto.

U privatnim klinikama cena lekarskog uverenja za upis u srednju školu iznosi 3.000 dinara, dok je u domovima zdravlja najjeftinije: od 350 do 370 dinara.

Ostaje nejasno zašto u državnim ustanovama učenici plaćaju lekarska uverenja, iako su osigurani preko roditelja, imaju karton u domovima zdravlja i overene knjižice.

Naime, na Konkursu za upis u srednje škole postoji spisak obrazovnih profila sa slovnim oznakama o zdravstvenom statusu (normalan vid, normalna funkcija kičmenog stuba, ekstremiteta, normalna funkcija nervnog sistema, jetre, bubrega, odsustvo alergijskih reakcija i slično), a dat je i detaljniji opis šta svaka od tih formulacija podrazumeva. Tako, recimo, normalna funkcija jetre znači da dete ima normalne vrednosti bilirubina i transaminaze, a normalna funkcija kardiovaskularnog sistema, podrazumeva da učenik ima normalan krvni pritisak i EKG i da nema srčanih mana.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
srednja škola lekarski pregled cena pregleda medicinski pregled upis u srednju školu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana