Tekst objavljen: 19.06.2014 9:00        


Da biste otvorili tekući račun, uzeli kredit, da bi Vam bio odobren dozvoljeni minus ili da biste uzeli kreditnu karticu, neophodno je da popunite Saglasnost za pribavljanje podataka iz Kreditnog biroa i platite naknadu za isto. Banke u Srbiji time smanjuju rizik od kreditiranja klijenata koji su neuredne platiše.

Čemu služi Kreditni biro - baza boniteta klijenata

Kreditni biro je infrastrukturna institucija čije postojanje i korišćenje baze podataka, kojom raspolaže, eliminiše kreditni rizik na finansijskom tržištu.

Baza podataka kreditnog biroa se formira na osnovu pojedinačnih baza podataka članica kreditnog biroa. U većini zemalja sveta postoje institucije kreditnog biroa koji su osnovani od strane države ili uz njenu podršku, a na inicijativu učesnika na finansijskom tržištu.

Ova nacionalna institucija je uvedena kako bi se stvorila transparentnost podataka o bonitetu korisnika finansijskih usluga, kako fizičkih, tako i pravnih lica. Postojanje ove institucije daje dodatnu sigurnost finansijskim institucijama koje koriste njene podatke i samim tim smanjuje cenu njihovih usluga (kamata, provizija, naknada).

Kreditni biro u Srbiji vodi pozitivne kao i negativne podatke koji se brišu iz baze podataka u roku od tri godine, do konačne otplate duga ili obaveze, odnosno nakon prestanka ugovornog odnosa o korišćenju usluge. To znači da ako ste imali kašnjenje u plaćanju kredita duže od 60 dana, bićete evidentirani kao neuredan platiša u naredne tri godine.

U izveštaju Kreditnog biroa, koji koriste banke pri pružanju usluga klijentima, nalaze se svi podaci o korišćenju finansijskih usluga lica.

Ukoliko imate bilo koju vrstu neizmirenih obaveza prema jednoj banci (minus po tekućem računu, neizmirene obaveze po kreditnoj kartici, neotplaćen kredit i sl.), druga banka u kojoj ste podneli zahtev za dobijanje finansijske usluge će to videti u ovom izveštaju. U njemu se nalaze i podaci o broju otvorenih tekućih računa, broju platnih kartica koje koristite i sl.

Podatke o građanima banke dostavljaju Kreditnom birou na osnovu sporazuma potpisanog sa Udruženjem banaka Srbije. Banke mogu koristiti izveštaj Kreditnog biroa samo uz pismenu saglasnost onoga na koga se ti podaci odnose.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

 1. User image
  Nebojsa 11.02.2014 19:37

  kakav komentar, danas sam bio do banke SO-GE, da ponovo podnesem zahtev za GOLD karticu na bazi 100% depozita. kazu NE moze imam kasnjenje po karticama od 2009g, ja ih pitam pa kako nije obrisano, a bankarka mi kaze o radi kreditni biro. Ja odem u kreditni biro, a oni mi kazu da moram da ugasim taj racun, KOJI IMAM VEC 15 godina, pa kada prodje narednih 3 gdine, to se nece videti i izvestaju! ja odem ponovo do BANKE a LICNI BANKAR mi kaze da su ovi iz broa ludi.... Pa koje ovde lud, i kako da izbrisem docnju iz 2009 god, iz kreditnog biroa??????

 2. User image
  Rob 20.06.2014 8:36

  @Nebojsa

  Jbga, Srbija.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kreditni biro kreditna sposobnost bonitet klijent banke klijenti banke kamatica prava klijenta banke zaštita klijenata banke banke prezaduženost zaduženost

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana