Tekst objavljen: 25.05.2023 14:15        


Ovih dana sve više građana kupuje i pelet i drvo. Razloga je nekoliko, a ključna su dva: cene su pale, a i dalje postojji strah da se može ostati bez ogreva imajući u vidu okolnosti sa kojima smo se suočavali prošle godine u jesen

Cene ogreva pale: Da li je sada pravo vreme za kupovinu?


Sa više od 400 evra, koliko je u ekstremnim slučajevima tokom prošlogodišnje eksplozije cena i nestašica, koštala tona peleta, cena ovog sve traženijeg enerenta u Srbiji u poslednjih mesec dana drži se u stabilnom rasponu od 30.500 do 36.000 dinara. U Srbiji je pojeftinilo i ogrevno drvo, čija je najčešća cena 70 evra za kubik, tako da trgovci poručuju da je sada pravo vreme za kupovinu ogreva.

Cena peleta u Evropi, najpre u Nemačkoj, potom u Austriji, a onda i u ostalim državama EU, u padu su još od poslednjeg meseca prošle godine, a taj trend se, zbog velikog pada tražnje izazvanog blagom zimom na starom kontinentu, nastavio i u prva četiri meseca ove godine. Takva situacija preslikala se i na Srbiju, pa je nakon isteka Vladine Uredbe o visini maloprodajne cene po kojoj se pelet prodavao za maksimalnih 38.000 dinara za tonu, cena ekološki naprihvatljivijeg čvrstog ogreva počela da pada, najviše od polovine marta.

- To je dovelo do toga da, od područja do područja Srbije, cena tone peleta bude niža od 3.000 do 5.000 dinara. Prosek pada cene od 10 odsto je na području Beograda, a u nešto manjem procentu u unutrašnjosti Srbije. Aktuelne cene su, praktično, “prolećne”, koje za cilj imaju pre svega da potrošače stimulišu da sada nabave ovu vrstu ogreva, ukoliko za to imaju mogućnost, jer će cena verovatno biti viša u drugoj polovini godine i pred početak sledeće grejne sezone – pričaju trgovci peletom sa stovarišta i iz veletrgovina.

Po njihovim rečima, tražnja u ovom periodu godine je sasvim solidna i izvesno na višem nivou u odnosu na prošlo proleće “jer se potrošači dobro sećaju eksplozije cene prošle godine zbog čega su mnogi prešli na drugi izvor grejanja. Dodaju, takođe, da je snabdevanje peletom od strane proizvođača sada stabilno, a sem domaćeg, na tržištu ima i peleta iz uvoza, iz Hrvatske i Crne Gore.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Inače, poslednji statistički podaci pokazuju da je lane i proizvodnja i potrošnja peleta, pre svega zbog ekstremno visoke cene ovog energenta, bila bitno manja u odnosu na 2021. godinu. Po procenama, potrošnja je prošle godine bila manja za oko 20.000 tona nego 2021. godine, a izvoz nešto više od tri puta manji kada se porede ove dve godine.

Poput peleta, ovog proleća u Srbiji je jeftinije i ogrevno drvo, ali nešto u manjoj meri. Naime, umesto 100 evra koliko je bilo jesenas, najskuplji kubik se plaća 10.000 dinara i to na području glavnog grada. U unutrašnjosti Srbije, međutim, umesto prosečne cene od 80 do 90 evra za kubik, koliko je bilo uoči prošle grejne sezone, sada se kubik drveta, zavisno od regiona, može pazariti po cenama od 50 do 70 evra.

- Tražnja je uobičajena, što će reći da ogrevno drvo u ovom periodu godine kupuju oni koji su to i navikli da čine na proleće, tako da ipak, iako su cene niže, nije navala. Šta će biti sa cenom na jesen, kada je reč o najvećem broju prodavaca, zavisi od voća, u smislu - dobra cena maline znači da će biti manja ponuda drva, a cena viša – kažu trgovci ogrevnim drvetom.

Oni objašnjavaju da u odnosu na peler ogrevno drvo sporije pojeftinjuje jer ga na zalihama ima iz perioda kada je cena bila viša, a i potražnja industrije za ovom sirovinom je izuzetno visoka.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena ogreva ogrev nabavka ogreva grejna sezona drvo pelet

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana