Tekst objavljen: 09.05.2022 17:40        


Svaki početak je težak, naročito onaj investitorski. Međutim, ovaj savet bi mogao da vam olakša situaciju

Četiri ključne stvari za sve početnike u investiranju


Ekonomska kretanja širom planete poslednjih godina, a naročito od početka ove, polako ali sigurno vode ka zaključku: nije više dovoljno štedeti.

Naprotiv – da biste sačuvali vrednost svog novca morate ga uložiti u nešto. Ili, popularnije rečeno – morate investirati (link).

Jer, zbog sve veće inflacije nema smisla držati novac u slamarici. Sa druge strane, kamate na štednju u bankama odavno ne prate stopu inflacije, pa samim tim polaganje novca u sef dovodi do toga da ćete biti na gubitku.

Postoji više načina da investirate svoj novac i učinite da on radi za vas, a ne vi za njega. Ipak, za koji god oblik investiranja da se odlučite, bitno je da znate razliku između pravog investiranja i kockanja, koja je objašnjena ovde.

Pametno investiranje vam donosi manje stresa i mirniji život. Takođe, dobre investicije i povrat novca od njih će značiti da ćete uvek imati dovoljno sredstava za sve bitne stvari u vašem životu.

Međutim, do svega ovoga put zna da bude dosta dugačak. Svi koji su početnici u investiranju trebaju, pre svega, da se dobro informišu o oblasti u koju žele da ulože svoj novac, a pravilo koje važi jeste da treba otprilike šest meseci učenja da biste bili spremni za svoju prvu investiciju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ipak, ako ste baš pravi početnik, bez ikakvog iskustva u investiranju, ovo su četiri koraka koje trebate na napravite na početku svoje investicione avanture.

  • Odredite svoje finansijske ciljeve i koliko ste spremni da rizikujete

    Bez jasno definisanog cilja – nema uspeha. Takođe, granice koje se tiču rizika vam pomažu da se fokusirate na ono u čemu ćete se najbolje osećati kada su u pitanju investicije.

  • Odlučite da li želite da sami vodite svoje investicije ili da to neko drugi čini za vas

    Postoje dve vrste ljudi: oni koji traže pomoć i oni koji misle da sve mogu sami. Vi najbolje znate kom tipu pripadate. Ipak, ukoliko ste baš početnik, možda je dobro razmisliti da li ćete svoje investiranje poveriti profesionalcu ili mislite da možete sve da „hendlujete“.

  • Otvorite investicioni račun

    Dovoljno je jasno šta treba da uradite.

  • Odredite investiciju koja se poklapa sa vašim nivoom rizika

    Da li želite da uplovite u nemirne vode kriptovaluta? Ili želite „siguricu“ sa ulaganjem u državne obveznice? Možda ste negde između ova dva pola. Koju god varijatnu da izaberete, jedino što je važno jeste da se vi dobro osećate u vezi sa vašom investicijom.

Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kako započeti investiranje saveti za investiranje investiranje investicije saveti investitori finansijska edukacija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana