Tekst objavljen: 11.01.2023 16:35        


Od ove godine se pri podizanju kredita mnogo više pažnje obraća na vrstu kamatne stope

Da li je moguće promeniti vrstu kamate tokom otplate stambenog kredita?


I pre 2022. godine i ovih poslednjih ekonomskih potresa koji su nas uzdrmali, trebalo je razmišljati o vrsti kamate u trenutku kada ste sa bankom pregovarali o kupovini kredita.

Utisak je da su svi koji su podizali kredite pre 2020. godine manje brinuli o vrsti kamate. Međutim, okolnosti su na određeni način naterale građane Srbije da sada mnogo više pažnje obrate na deo u ugovorima pod nazivom "vrsta kamate" i da dobro pogledaju da li piše "fiksna" ili možda "varijabilna".

Ovo se, naravno, događa zbog rasta evropske referentne kamatne stope, poznatije i kao EURIBOR, a rast te stope utiče i na to da ćete plaćati veću ratu kredita, ukoliko ste od banke kupili kredit sa varijabilnom kamatnom stopom. 
Ukoliko želite da na dnevnom nivou pratite promene u visini euribora, to možete uraditi na ovom linku.

Zbog ovih promena, za koje ne može tačno da se utvrdi kako će se kretati na duži rok, građani trenutno više "naginju" ka tome da kupe kredite sa fiksnom kamatnom stopom, kako bi imali što manje iznenađenja u otplati, bez obzira da li je reč o keš kreditu, kreditu za refinansiranje ili stambenom kreditu.

Sa druge strane, oni koji su kupili kredite sa varijabilnim kamatama, sada traže mogućnost da nekako preguraju veću ratu. 

U suštini, ukoliko imate stambeni kredit sa varijabilnom kamatom koji vam pravi poteškoće u otplati, za vas postoje dva rešenja.

  • refinansiranje stambenog kredita - ovo je opcija koju pod obavezno treba razmotriti ukoliko imate problem sa otplatom stambenog zajma

  • zamena varijabilne kamate fiksnom kamatom

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Dok je prva opcija sama po sebi jasna, drugu bi trebalo malo pojasniti.

Naime, ukoliko ste pri podizanju stambenog kredita, odabrali opciju kombinovane kamatne stope, onda imate mogućnost da na svake tri godine tokom čitavog perioda otplate kredita, promenite vrstu kamate i da, na primer, sa varijabilne pređete na fiksnu kamatu. Naravno, u ovom slučaju takođe treba dobro da se informišete kakvi su tačno uslovi za obe vrste kamate. Svakako, sve zavisi i od banke kod koje ste kupili kredit, tačnije, šta piše u vašem ugovoru o kreditu.

Takođe, treba znati da se kombinovana kamatna stopa isključivo nudi za stambene kredite i da takva opcija ne postoji za keš kredite i kredite za refinansiranje.


Ukoliko želite da pronađete najpovoljniji keš, kredit za refinansiranje ili stambeni kredit koji vam neće zadavati muke tokom otplate, Kamatica savetnik je najbolje rešenje za vas.Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.

Formular za Kamatica savetnika


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja

Nakon popunjenog formulara će vas kontatirati Kamatica savetnik sa kojim možete porazgoravati bez ikakve obaveze.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
svi krediti svi krediti na jednom mestu sve o kreditima sve o kreditima na jednom mestu kreditni savetnik najpovoljniji krediti najpovoljniji krediti na jednom mestu hoću kredit kredit za minut najbrže do kredita keš krediti stambeni krediti krediti za refinansiranje najpovoljniji kredit fiksna kamata varijabilna kamatna stopa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana