Tekst objavljen: 20.05.2024 16:35        


Mnogi od nas sebi ne postavljaju ovo pitanje

Da li znate koje pitanje krije najteži odgovor o vašim ličnim finansijama?


Za početak godine - malo narodnih mudrosti:

"Ne možeš da se opružiš više nego što si dug".

Ova narodna umotvorina govori o tome da ne možemo (ili da ne trebamo) da idemo preko svojih mogućnosti. Može se primeniti za mnoge stvari, pa i na novac koji imamo (ili nemamo). Naš fokus je uvek na novcu i ličnim finansijama, pa će tako biti i ovom prilikom.

Trošenje novca kojeg trenutno nemate ne može da se nazove nikako drugačije nego - neodgovornim finansijskim ponašanjem, a takvo ponašanje vrlo lako može da nas dovede do dugova.

Kako ovakav način "upravljanja" novcem nije tako retka pojava, tako je logično zaključiti da veliki broj ljudi nema hrabrosti da sebi postavi jedno jednostavno pitanje, koje glasi:

  • Da li živim život koji sebi ne mogu da priuštim?

Ovo je vrlo jednostavno pitanje, ali za odgovor na njega vam treba, pre svega, dosta hrabrosti. Jer, nije lako odoleti iskušenjima koja nas vrebaju na svakom koraku u vidu reklama koje nam prodaju sve živo i banaka koje nam nude kredite da kupimo baš to što smo videli na reklamama i što (mislimo) da zapravo želimo.

- Kada govorimo o upravljanju novcem i onome što možete ili ne možete sebi da priuštite, bankari su tu slični kao farmaceuti. Iz banke vam niko neće zameriti ili vas opomenuti da ne trošite toliko, kao što vam i farmaceuti neće zameriti što se prejedate za praznike, već će naći način da vam prodaju nešto protiv tegoba u stomaku i da na tome zarade. Bankari imaju princip po kojem kažu da nije pogrešno da želimo ferari, Maldive, Sejšele i put na Mesec, već će vam poručiti da uzmete kredit za svoje želje, a da otplaćujete kasnije - ističe Dušan Uzelac, finansijski analitičar i osnivač "Kamatice".


Ako imamo u vidu sve ovo, onda je jasno zašto sebi moramo da postavimo pitanje o tome kakav život u finansijskom smislu živimo.

Da li imate dovoljno novca za svoje potrebe? Da li su vaše potrebe skupe? Da li je ono što želite zaista potreba ili možda bez neke od tih stvari koje želite možete sasvim dobro da funkcionišete?

Na neki način, sva ova pitanja staju u glavno pitanje kojim se bavimo danas. I zato je važno da se potrudimo da damo odgovor na njega.

Jer, na kraju dana - vi uvek sve plaćate svojim parama, a ne tuđim. Čak i novac koji pozajmljujete od banke je zapravo vaš - samo što je u pitanju vaš novac iz budućnosti. Koji ćete tek zaraditi, a već ste počeli da ga vraćate...

Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
lekcije o finansijama finansijska edukacija lične finansije minut za lične finansije saveti za lične finansije lekcije o novcu naš novac upravljanje novcem saveti za upravljanje novcem lični budžet kućni budžet

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana