Tekst objavljen: 10.03.2022 16:05        


Tehnika ’50 reči’ je izuzetno moćna i preporučuju je majstori komunikacije i ubeđivanja. Zašto je važno da ovladate ovakvom veštinom?

Da li znate za tehniku "50 reči"?


Tehnika ’50 reči’ je izuzetno moćna i preporučuju je majstori komunikacije i ubeđivanja.

I Karmajn Galo, za mnoge ekspert za komunikaciju, nekadašnji novinar i spiker CBS-a, profesor Stanford univerziteta, kad god ima priliku insistira na sledećem:

„Svima preporučujem vežbu ’50 reči’ koju i sam redovno praktikujem. Ideja je da vežbate da jasno i koncizno govorite i kažete sve šta želite u 50 reči ili manje.

Nije lako, priznajem, ali ako je komunikacija važan segment vašeg posla, ovo je način koji morate da praktikujete. Veoma je moćan“, piše u svome tekstu Karmajn Galo.

Tehnika 50 reči

Ovladati veštinom da sa 50 reči ili manje iznesete svoju ideju, zvuči prilično zahtevno.

„Jeste, zahtevno je i mora da se vežba. Ali, zato sa ovo malo reči uspešno možete da:

Ubedite investitora da uloži u vašu ideju ili projekat

Zakažete dugoželjeni sastanak

Nagovorite potencijalnog klijenta da pogleda vaš demo snimak

Šta vi zapravo uradite sa pažljivo odabranih 50 reči?

Prvo, privučete pažnju jer ste jasni, ne upetljavate se kao pile u kučine. Pošto ste direktni i koncizni, vašeg slušaoca zainteresujete i on se aktivno uključuje u vašu prezentaciju, zagarantovano uzbuđen. Angažuje se i to je najvažnije“, Galo iznosi razloge zbog kojih svako treba da ovlada tehnikom 50 reči.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Primeri za primer–Spilberg

U tekstu o veštinama komunikacije i ubeđivanju, Galo navodi nekoliko primera poznatih i uspešnih imena koji su zahvaljujući ovladavanjem ove tehnike došli do svog sponzora ili kupca.

Reditelj Stiven Spilberg je sedamdesetih bio na sastanku sa producentima da bi predstavio scenario za film Ajkula. Nije bilo mnogo vremena i Spilberg je u34reči ’prodao’ ideju za film. Rekao je:

„Šef policije koji ima fobiju od otvorene vode, bori se sa ogromnom ajkulom koja je vrlo gladna plivača i kapetana brodova uprkos gramzivoj upravi grada koja insistira da gradska plaža ostane otvorena za kupače.“

Film je, naravno, snimljen i bio je bioskopski hit.

Primeri za primer – Airbnb

Osnivač Airbnb-a je na prvoj prezentaciji ove poslovne ideje rekao:

„Veb platforma na kojoj korisnici mogu da rentiraju svoj prostor i ugoste putnike. Putnici štede, stanodavci zarađuju i jedni i drugi promovišu lokaciju gde se smeštaj nalazi.“

Ukupno 27 reči. Projekat je zaživeo i živi veoma uspešno.

Primeri za primer – Marija Šarapova

Karamajn Galo navodi i primer iz New York Times magazina u kom je u manje od 50 reči predstavljena autobiografija Marije Šarapove. Priznao je da kupio knjigu upravo zbog ovakvog teksta:

„Ovo nije knjiga o tenisu već o devojčici koja je sanjala veliki san da postane teniski šampion. Ovo je knjiga o tome kako to postići. Hrabrost. Disciplina. Snaga da prevaziđeš prepreke jer će ih biti mnogo. Moraš da veruješ da si nezaustavljiv.“

Ovo je ukupno 42 reči koje prodaju knjigu.

Galo preporučuje da vežbate tehniku ’50’ reči. A, evo i zašto (u 27reči):

„Ako iznesete svoju ideju u 50 ili manje reči, vaša će prezentacija biti moćna, lakše će se upamtiti i velike su šanse da će slušalac pozitivno odreagovati.“

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
50 reči tehnika 50 reči karmajn galo biznis biznis ideja biznis saveti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana