Tekst objavljen: 12.04.2022 17:05        


Nema razloga da previše brinete, jer stvari funkcionišu malo drugačije od onoga kako poslednjih dana možemo da čujemo u javnosti

„Dešavanja u Ukrajini nemaju veze sa tvojim kreditom“ Dušan Uzelac, finansijski savetnik i osnivač našeg portala



Od kada je krajem prošle nedelje Narodna banka Srbije, prvi put od početka pandemije, podigla referentnu kamatnu stopu, pitanje „koliko i kome će poskupeti rata kredita“ gotovo da ne silazi sa stranica portala i televizijskih ekrana. Centralna banka jeste podigla referentnu stopu u nameri da spreči negativne efekte krize koja je izazvana ratom u Ukrajini, ali to ne znači automatski i da će svi krediti sada odjednom poskupeti.

Čak i da poskupe, to ne znači mnogo za samo bankarsko tržište i kupovinu kredita od banaka. Osnovna logika nam kaže da ako je kredit jeftin, to ne znači da će ga svi uzeti. Takođe, ako je kredit skup – to ne znači da niko neće otići u banku i podići ga.

- Svako kada kupuje kredit od banke kada mu treba, bez obzira na cenu. To je slično kao i sa gorivom: ako treba negde da idete autom, morate da sipate benzin. U tom slučaju, nema svrhe razmišljati da li će gorivo biti jeftinije ili ne – ističe suštinu Dušan Uzelac, osnivač portala Kamatica.

On ističe da je finansijski sistem postavljen tako da mu je sopstvena stabilnost na prvom mestu.

- Nemoguće je zaista predvideti razvoj situacije, ali je moguće razumeti da svi potezi koji se povlače imaju za cilj da održe finansijski sistem stabilnim. A jedna od osnova stabilnosti jesu građani koji na vreme mogu da servisiraju svoje obaveze. Banke neće seći granu na kojoj sede, jer bi one imale veći problem nego građani, ukoliko klijenti ne bi mogli da im vrate kredit.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Poenta je da globalna dešavanja nemaju toliko uticaja na tržište kredita, koliko nam se to možda predstavlja kroz sredstva informisanja.

- Dešavanja u Ukrajini nemaju veze sa tvojim kreditom. Ukoliko građanima treba kredit, oni će ga uzeti, bez obzira na cenu. Ukoliko im ne treba, neće ga uzeti. Povoljniji kredit ionako može da se dobije samo u momentu kupovine kredita, to jest, pri pregovorima sa bankarima i globalna dešavanja nemaju baš veze sa tim – zaključuje Dušan Uzelac.

Ukoliko ne želite da brinete oko šire ekonomske situacije dok tražite kredit, Kamatica savetnik je najbolje rešenje za vas, jer vam pomaže da u ponudi svih banaka pronađete najjeftiniji kredit koji vi lično možete da dobijete.

Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.

Formular za Kamatica savetnika






Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja





Nakon popunjenog formulara će vas kontatirati Kamatica savetnik sa kojim možete porazgoravati bez ikakve obaveze.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kamatica savetnik dušan uzelac najpovoljniji kredit najbolji kredit rat u ukrajini podignuta referentna stopa nbs referentna kamata krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana