Tekst objavljen: 26.01.2023 16:20        


Svako ko trenutno ima u vlasništu starije dizel vozilo od države će za kupovinu novog moći da dobije subvenciju i veću od 2.000 evra

Država daje subvencije svim vlasnicima starih dizelaša za kupovinu novih vozila


Vlada Srbije je polovinom decembra usvojila Program zaštite vazduha od 2022. do 2030. godine sa akcionim planom, i u sklopu programa dodeljivaće se finansijski podsticajii za zamenu starih dizel vozila, sa ciljem smanjenja emisija štetnih gasova, novim.

Kako stoji u dokumentu, podsticaji za kupovinu "čistijih" vozila kreću se od 2.100 evra, za nabavku putničkog automobila, 2.500 evra za kupovinu lakih teretnih vozila i 2.900 evra za kupovinu autobusa. U dokumentu je istaknuto da finansijski podsticaj pokriva samo 35 odsto troškova nabavke polovnih Euro 6 vozila. Projektovana suma za izvođenje ove mere iznosi 102 miliona evra.

- Ova mera ima za cilj smanjenje emisija, naročito PM, iz drumskog saobraćaja uklanjanjem najstarijih vozila koja su uglavnom u skladu sa znatno nižim standardima zaštite životne sredine. Mera je usredsređena na stara dizel vozila, i to:Putnička i teretna vozila(izuzev N3), Euro 1, Euro 2 i Euro 3 vozila, odnosno Euro I, Euro II i Euro III dizel autobuse. Mera podrazumeva da će se finansijskim podsticajima omogućiti deregistraciju/otpremanje najstarijih vozila iz voznog parka u reciklažne centre, piše u dokumentu.

Rok za sprovođenje mere dodele subvencija je 2026. godina i cilja se da se na ovaj način država otpremi oko 122.000 starih, zagađujućih vozila na dizel.

Način na koji će se subvencije dodeljivati još uvek nije definisan, već će Agencija za bezbednost saobraćaja dati predlog mehanizma podrške iz javnih sredstava za deregistraciju/otpremanje ovih vozila.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


- Za sledeći korak, odnosno sprovođenje mehanizama podrške iz javnih sredstava za deregistraciju/otpremanje starih putničkih automobila, teretnih vozila (izuzev N3) i autobusa (koji odgovaraju Euro 1, Euro 2, Euro 3 i Euro I, Euro II i Euro III) u reciklažne centre nadležan organ je MGSI (Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture) , dok su partneri realizacija aktivnosti MZŽS (Ministarstvo zaštite životne sredine) i Agencija za bezbednost saobraćaja.

Za realizaciju svih planova definisanih u strateškom dokumentu najavljena su ulaganja od 2,6 milijardi evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
stari dizelaši kupovina novih automobila dizelaši državne subvencije ekologija zagađenje automobili

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana