Tekst objavljen: 17.03.2024 9:00        


"Šampion koji traje" – moto je izložbe automobila na Beogradskom sajmu koja će biti postavljena od 21. do 27. marta. Najznačajniji događaj u automobilskoj i moto industriji u zemlji treba da bude nekoliko nedelja posle Ženeve i nedelju dana pre njujorškog sajma, a donosi najnovije modele automobila i motocikala

Električna i hibridna vozila u fokusu predstojećeg Sajma automobila


Na predstojećem BG CAR SHOW i Međunarodnom sajmu motocikala biće premijerno prikazano 38 modela, okupiće oko 230 izlagača, a među njima više od 30 svetskih auto-kompanija.

"Uz tradicionalne učesnike ovaj put se pojavljuje još jedna kineska kompanija u hali 1 iz porodice Džili, to je kompanija Link end kou", kaže koordinator projekta Zoran Lopušić.

Navodi da će u hali 4 biti organizovana manifestacija Motopešn, koja je okupila 30 moto-brendova, koji će prikazati čak 60 premijera.

Polovna vozila glavna na tržištu automobila

Fokus manifestacije biće na električnim i hibridnim vozilima.

Uprkos tome, iz Asocijacije uvoznika automobila napominju da je srpsko tržište pre svega tržište polovnih vozila.

U Sloveniji se godišnje proda 25 novih auta na 1.000 stanovnika, u Hrvatskoj 15, dok je u Srbiji reč o četiri nova vozila na 1.000 stanovnika.

Prošle godine prodato je čak 132.000 polovnih automobila.

Predsednica Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova Aleksandra Đurđević kaže da je prodato tri puta više vozila starijih od 20 godina nego ukupno novih vozila.

"Sve govori o tome da je vrlo važno da radimo sve, zajedničkim snagama i objedinjeno, svako sa svog aspekta odgovornosti, da se naš vozni park podmladi, jer je to već ozbiljno pitanje, ekološko i bezbednosno", kaže Đurđevićeva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Podmlađivanje voznog parka

Iz asocijacije pozitivno ocenjuju mere Vlade Srbije i resornog ministarstva – izgradnju infrastrukture i postavljanje punjača za električne automobile, uvođenje zelenih tablica.

Smatraju da ukupna sredstva za subvencije treba da se uvećaju, kao i da dotiranje za kupovinu hibrida nije trebalo da se ukine.

"Druge važne mere i kvalitetne su najavljene u vezi sa zabranom uvoza evro 3, evro 4 motora i subvencijama za reciklažu vozila", kaže predsednica Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova.

Đurđevićeva navodi da je ključno da se mere sinhronizuju i dese istovremeno – "da se ne stimuliše reciklaža, a da se vozila uvoze i to se, nadamo se, neće desiti".

Tokom sajma od 21. do 27. marta biće proglašen automobil godine, a Nacionalna vozačka akademija svakodnevno će držati edukaciju o bezbednoj vožnji.

Sajam će biti otvoren od 10 do 20 sati, a cena ulaznice je 500 dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
sajam automobila 2024 Sajam automobila električna vozila hibridna vozila

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana