Tekst objavljen: 01.06.2022 14:55        


Ponovo su u fokusu besplatne akcije, dividendu deli NIS, a građani koje poseduju akcije ove kompanije dobiće dividendu od 30,14 dinara za svaku deonicu

Evo kako da proverite da li i koliko imate para od akcija


Imajući, međutim, u vidu da je prošlo više od 12 godina od momenta kada su gotovo svi punoletni građani dobili deonice od države, danas se akcija mnogi samo sećaju - bez detalja o tome da li su ih prodali, jesu li podizali novac od dividende, koliko bi danas mogli da imaju novca na računu i na kraju, u kojoj banci sve to mogu i da provere.

Za najveći broj građana, prava adresa za gotovo sva pitanja je Pošta. U ovoj banci možete da proverite da li, i koliko imate besplatnih akcija. Ovde možete da proverite i koliko one vrede. U Pošti možete i da prodate akcije, a sve što je potrebno jeste da tražite njihovu prodaju. Jedini potreban dokument jeste lična karta.

Treba reći i da ima građana i koji ceo posao sa besplatnim akcijama vode u svojoj matičnoj banci, a ako je tako, to je moralo da bude urađeno na njihov zahtev. Ukoliko je banka u međuvremenu ugašena ili je dobila novog vlasnika, onda je i račun za besplatne akcije pratio put vašeg tekućeg računa.

U dividendama 4.700 dinara

Što se tiče dividendi odnosno novca koje dobijate po osnovu akcija, uplatu od njih možete imati samo ukoliko deonice niste prodali. I sve o dividendama, dakle koliko novca imate na računu i kad je on uplaćivan, takođe možete saznati u Pošti.

Na ime dividendi tokom prethodnih nekoliko godina kompanije NIS, Aerodrom i Telekom Srbija svakom građaninu su uplatili po ukupno oko 4.700 dinara.

Ukupno je bilo 25 isplata - najmanja je bila 20 para, a najveća 1.279 dinara. Prva isplata je bila u 2012. a poslednja u junu 2020. Nova dolazi od stane NIS - za pet akcija dobićemo oko 150 dinara. O detaljima isplate kompanija će se naknadno oglasiti.

Ono što je važno znati kod isplate dividende, jeste da ukoliko podignete ovaj novac to ne znači da gubite akcije. Naprotiv, vi ste i dalje vlasnik akcija, i po osnovu njih svake godine možete računati na novu uplatu dividende. Odluku o isplati i visini dividende naravno donosi kompanija, a u zavisnosti od poslovanja i ostvarenih rezultata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Pet akcija NIS, jedna Aerodroma, 31 Telekoma

Do sada smo dobili pet akcija NIS, jednu deonicu Aerodroma i 31 Telekoma.

Jedna akcija NIS na Beogradskoj berzi vredi oko 567 dinara, akcija Aerodroma 1.530 dinara. Akcijama Telekoma ne trguje se na berzi.

Akcije možete prodati takođe u "Pošti" i to davanjem naloga za prodaju. Treba , međutim, reći da prodajom akcija, gubite i akcije i pravo na dividendu.

Stiže i dividenda od NIS

Građani koji poseduju akcije kompanije NIS dobiće dividendu od 30,14 dinara za svaku deonicu odnosno oko 150 dinara za pet akcija, koliko smo dobili od države pre deset godina. Oni koji imaju više akcija, a nemali broj ih je u međuvremenu kupovao, dobiće od kompanije više novca.

Odbor direktora NIS pripremio je predlog odluke Skupštine akcionara o raspodeli dobiti za 2021. Predlogom je definisana isplata dividendi u iznosu od 5.782 milijardi dinara odnosno 25 odsto neto dobiti, saopštila je Naftna industrija Srbije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Akcije NIS pošta srbije novac od akcija državne akcije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana