Tekst objavljen: 08.09.2023 15:30        


Počelo je prijavljivanje građana za novu pomoć države u vidu subvencija energetske efikasnosti, koje donose značajne uštede energije. Siromašna domaćinstva mogu umanjiti račune za struju, gas i grejanje i sticanjem statusa "energetski ugroženog kupca"

Evo kako možete da se prijavite i smanjite račun za struju


Za sredstva energetske sanacije kuća i stanova mogu konkurisati svi građani. Važno je da se subvencije traže za objekte u kojima se živi jer ne važe za vikendice.

- Neophodno je da je podnosilac prijave vlasnik objekta, a ukoliko nije vlasnik, da poseduje saglasnost vlasnika. U prijemnom obrascu se unose osnovni podaci o domaćinstvu kao što su kvadratura, stanje stolarije, vrsta grejanja. I potrebno je da je račun za električnu energiju prethodnog meseca iznosio najmanje 30 kilovata, što je dokaz da je objekat nastanjen - navodi Maja Vukadinović, pomoćnica za energetsku efikasnost u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Građani mogu konkurisati za jednu od mera: zamenu stolarije, kotlova, izolaciju i solarne panele i tada im država pokriva polovinu troška. Istovremeno mogu tražiti i paket koji obuhvata dve ili više mera i tada im se pokriva do 65 posto sredstava.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Stručnjaci kažu da povoljne subvencije treba iskoristiti jer donose uštedu i do 40 posto energije i smanjuju emisiju štetnih gasova.

- Što se tiče energetske efikasnosti u Srbiji, posebno kada su u pitanju domaćinstva, situacija nije nasjajnija, veliki deo domaćinstava u Srbiji nema ni osnovni energetski omotač. Što znači da su ogromni gubici kada je u pitanju potrošnja energije, kako električne tako i toplotne energije. Negde se smatra da je taj procenat 20 do 30 posto - kaže Miroslav Tadić iz UNDP-a.

Siromašnija domaćinstva račune mogu umanjiti i sticanjem statusa energetski ugroženog kupca. To znači da mesečno besplatno mogu dobiti do 250 kilovat sati struje, a u grejnoj sezoni za gas ili grejanje iz toplana umanjiti račune od 40 do 60 posto. Pored socijalno ugroženih građana, to prvo u zavisnosti od prihoda i članova domaćinstva, mogu ostvariti i primaoci: dečjeg dodatka, tuđe pomoći, seoska domaćinstva i bolesni.

- Na primer, prosečna tročlana porodica koja sada plaća račun za električnu energiju 4.700 dinara u slučaju sticanja ovog statusa, može da umanji račun za oko 1.565 dinara - ističe Maja Vukadinović.

Olakšice za struju važe cele godine i za sada ih koristi oko 72.000 najsiromašnijih domaćinstva. U Ministarstvu energetike kažu da novca ima za tri puta više korisnika.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
račun za struju manji račun za struju energetski ugroženi kupci Elektroprivreda Srbije (EPS)

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana