Tekst objavljen: 08.04.2022 16:45        


Kako bi se otklonile štetne posledice i sprečili poremećaji na tržištu, Vlada republike Srbije ranije je donela niz oduka o zamrzavanju cena pojedinih namirnica, ali i goriva. Sve to u cilju da se zaštite tržišta i stanovništva

Evo koje sve cene su trenutno zamrznute u Srbiji


Na jednom mestu donosimo sve što je Vlada zamrzla u prethodnom periodu.

Osnovne životne namirnice

- Brašno tip 400

- Mleko, sa 2,8 odsto mlečne masti

- Šećer

- Ulje

- Svinjski but

Ograničene su proizvođačke cene i cene u trgovini na veliko i malo navedenih namirnica, tako da ne prelaze nivo cena tih proizvoda na dan 15. novembra 2021. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Cene goriva

Na listi stvari koje je Vlada zamrzla, nalazi se i cena goriva, a u obrazloženju je navedeno da je odluka donesena kako bi se sprečio veći poremećaj i očuvao životni standard stanovništva, nakon što su dosadašnja poskupljenja direktno uticala na povećanje cena svih drugih roba i usluga.

Svojom poslednjom odlukom Vlada Srbije je usvojila novu Uredbu o ograničenju visine cena naftnih derivata, koja će važiti do 30. aprila, objavilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Nova uredba je doneta u cilju sprecavanja većih poremećaja na tržištu, navelo je Ministarstvo trgovine na instagramu.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić ocenila je da odluka Vlade Srbije o ograničenju izvoza pšenice, kukuruza, ulja i brašna, kao i Uredba o ograničenju cene naftnih derivata, doprinose stabilnosti životnog standarda građana.

„Zbog kretanja cena na svetskom tržištu, koja su u stalnom porastu, bilo je neophodno da na određen period ograničimo izvoz zrna pšenice, pšeničnog brašna, kukuruza, prekupe i suncokretovog ulja, kako bismo reagovali na potencijalnu opasnost koja preti našem tržištu“, navela je ona u saopštenju povodom mera koje je vlada juče usvojila.

Matić je istakla da je snabdevenost svim ovim proizvodima dobra, ali da su zbog potresa na globalnom tržištu ove mere važne, jer će obezbediti sigurnost stanovništva i domaće ekonomije.

Uredba o ograničenju cena naftnih derivata stupa na snagu danas i važi narednih 30 dana, a odnosi se na evro dizel i evro premijum BMB 95.

Propisani su uslovi i način prodaje naftnih derivata registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, utvrđuje se maksimalna maloprodajna cena. Privredni subjekti, koji obavljaju delatnost trgovine motornim i drugim gorivima na stanicama za snabdevanje, obavezuju se da, ukoliko su do donošenja Uredbe isporučivali derivate, nastave sa isporukom isključivo točenjem u rezervoare prevoznih sredstava.

Vlada je donela i odluku o privremenom smanjenju akciza za 20 odsto na derivate nafte olovnog benzina, bezolovnog benzina i gasnih ulja.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zamrznute cene cene cene u srbiji zamrzavanje cena namirnice gorivo tatjana matić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana